Mungiu, Puiu...Cine ne reprezintă la Cannes 2016?

14 Apr 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Mungiu, Puiu...Cine ne reprezintă la Cannes 2016?

Lungmetrajul "Bacalaureat", regizat de Cristian Mungiu şi pelicula "Sierra Nevada", regizată de Cristi Puiu au fost incluse în selecţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Deşi discret cu dezvăluirile legate de proiectele lui cinematografice, regizorul Cristian Mungiu a povestit în 2015 pentru publicaţia Screen Daily că se pregăteşte să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român, informează Mediafax.
"Este o poveste care se referă la momentul în care mă aflu acum în viaţă", a spus acesta. "Vorbeşte despre compromis, rolul de părinte şi copii şi înţelegerea relaţiei dintre ceea ce le spui copiilor şi ceea ce văd ei că faci tu", a mai spus Mungiu.

Cristi mungiu și personajele principale
Pentru prima dată, filmul va avea ca personaj principal un bărbat, spre deosebire de lungmetrajul premiat cu Palme d'Or "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în 2007. "Toată lumea crede că pot să fac filme doar cu personaje principale feminine, ceea ce nu este cazul", a declarat, rânzând, Mungiu pentru Screen Daily.
Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Cristi Puiu, Sierra Nevada
Lungmetrajul "Sierra Nevada", regizat de Cristi Puiu, a fost inclus în selecţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

"Regizorul rebel şi nonconformist, românul Cristi Puiu ne-a revelat un film problematic şi inteligent în 2010, un thriller de trei ore, «Aurora» şi suntem extrem de entuziasmaţi că revine cu filmul «Sierra Nevada» în «sfada» de la Cannes. În vreme ce «Aurora» era ultaeconomic în ceea ce priveşte dialogul, noul film, prin contrast, se ţese în jurul unei familii care se adună la parastasul unui bătrân venerabil care a murit recent, iar întâlnirea în circumstanţele astea generează vorbă, logoree, zumzet. Toată lumea din familie vorbeşte în film", se spune în publicaţia Little White Lies, referitor la filmul "Sierra Nevada".

Bogdan Mirică, la debut

Caini / Dogs, debutul in lung metraj al regizorului Bogdan Mirica, va avea premiera mondiala in selectia oficiala Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes (11 – 22 mai). Sectiunea le este dedicata cineastilor cu viziuni si stiluri noi si incurajeaza creatiile indraznete si originale. Filmul intra si in competitia pentru Camera d’Or, trofeul acordat celui mai bun debut din selectia oficiala.

Thriller-ul cu Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu in rolurile principale va ajunge pe marile ecrane din Romania in toamna acestui an, distribuit de Transilvania Film.

Scurtmetraje
De asemenea, scurtmetrajul "4:15 p.m. sfârşitul lumii", regizat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga a fost selecţionat în competiţia oficială de scurmetraje la Festivalul de la Cannes 2016, în timp ce filmul "Toate fluviile curg în mare", regizat de Alexandru Badea intră în secţiunea Cinéfondation.

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Film

Ultima oră