Cristian Mungiu a fost numit preşedintele juriului de scurtmetraje de la Cannes

21 Mar 2017
Cristian Mungiu a fost numit preşedintele juriului de scurtmetraje de la Cannes

Cineastul Cristian Mungiu va prezida Cinéfondation și juriul pentru scurtmetraje la cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (17 - 28 mai), după ce a fost membru al juriului condus de Steven Spielberg în 2013, conform unui anunț publicat pe site-ul festivalului,scrie agerpres.ro.

Regizorul, scenaristul și producătorul român pășește astfel pe urmele unor cineaști precum Naomi Kawase, Abderrahmane Sissako, Abbas Kiarostami și Jane Campion.

În calitatea sa de reprezentant eminent al Noului Val din cinematografia română, Cristian Mungiu are o lungă și de succes poveste la Cannes. După ce a câștigat premiul Palme d'Or cu filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" (2007), a fost recompensat și cu premiul pentru scenariu cu filmul "După dealuri" (2012), în timp ce premiul pentru cea mai bună actriță a fost împărțit între protagonistele Cosmina Stratan și Cristina Flutur. De asemenea, Mungiu a primit la Cannes premiul pentru regie cu "Bacalaureat" (2016).

Filmografia acestui regizor exigent și angajat social a fost apreciată de numeroase jurii pentru că oferă o perspectivă lipsită de compromisuri și exactă asupra societății românești, dar ascunde un mesaj universal, conform comunicatului publicat pe site-ul festivalului.

"Valoarea și originalitatea nu au fost niciodată ușor recunoscute în cinematografie. În plus, este chiar și mai greu să recunoști valoarea și originalitatea regizorilor foarte tineri. Însă Cinéfondation este recunoscută pentru că a reușit să facă tocmai acest lucru. Cinéfondation le-a oferit mereu tinerilor regizori ajutorul și recunoașterea de care aveau nevoie la început de carieră, astfel încât aceștia au putut să se exprime cu curaj și să-și găsească propria lor voce. Sper ca acest lucru să continue și să aibă același impact. Este un efort la care sunt mândru să particip", a declarat regizorul român.

Cinéfondation este o fundație aflată sub egida Festivalului de Film de la Cannes ce a fost creată pentru a inspira și ajuta noile generații de cineaști.

 

Alte stiri din Film

Ultima oră