Comrade Detective - Tovarășul Milițian, un serial lăudat la Hollywood, produs în România, cu actori români (VIDEO)

07 Aug 2017
Comrade Detective - Tovarășul Milițian, un serial lăudat la Hollywood, produs în România, cu actori români (VIDEO) Galerie foto (2)

"What the Hell is Comrade Detective?", se întreabă Vanity Fair. Exact cu aceleași cuvinte, doar că în română, se poate întreba orice internaut care l-a recunoscut pe Florin Piersic Jr. în rolul principal al serialului cu acest nume, a cărui premieră a fost intens promovată în media online.

"Comrade Detective", sau, dacă vă este mai pe plac - "Tovarășul Miliițian", este o comedie tv în șase episoade produsă de Amazon, filmată în România și în care joacă actori români - Florin Piersic Jr., Corneliu Ulici, Olivia Niţă, Adrian Păduraru, Diana Vladu, Ion Grosu, Cristian Popa, și, ca invitată de onoare - Irina Margareta Nistor.

"Comrade Detective" este o satiră adusă propagandei, în cazul de față producătorii încercând să ofere publicului occidental o viziune despre cum se petreceau lucrurile de cealaltă parte, comunistă, a Cortinei de Fier.

"Am crescut în anii '80, privind filme de genul Red Dawn și Rocky IV - și, copii fiind, nu aveam de unde să știm faptul că de fapt urmăream o propagandă - în fiecare dintre pelicule existând un băiat rău din Rusia. Înfățișând publicului și imagini și de pe cealaltă parte a baricadei, este în acealași timp amuzant, dar și dureros", spune Brian Gatewood, creator al serialului alături de Alex Tanaka.

Personajele principale, interpretate de Florin Piersic Jr. și Corneliu Ulici, sunt doi milițieni care se simt implicați într-o adevărată cruciadă împotriva capitalismului. Deși comedie, scenariul este construit pe o structură dramatică foarte puternică.

Eroul principal - Gregor Anghel (Florin Piersic Jr.) - este un idealist torturat de propria conștiință - și-a denunțat părinții pe când avea doar 12 ani, în momentul în care a descoperit că sunt intelectuali - colegul său de muncă este ucis și este nevoit să facă echipă cu un romantic provincial - Iosif Baciu (Corneliu Ulici). Împreună, înfruntând capitaliștii, cei doi milițieni se vor cunoaște unul pe celălalt, se vor ajuta pentru a trece peste obstacolele ce le sunt puse în cale de perfizii occidentali.

Serialul satirizează și propaganda comunistă și cea occidentală, replicând la scară stilul cinematografic al acelei perioade, când mesajele erau directe și clare. Producătorii menționează că în timp propaganda a devenit mult mai subtilă și aproape subliminală. și că, urmărind serialul publicul va realiza puterea acestui mijloc de control al maselor - chiar amuzați atunci când vor descoperi că jocul Monopoly era un pericol pentru societate, că baseball-ul este plictisitor și că poți avea coșmaruri după ce ai ascultat melodia celor de la Dire Straits - ”I want my MTV”.

Inițial, ideea producătorilor era să dubleze în engleză chiar un film de propagandă făcut în anii '80, dar obținerea drepturilor de editare pentru un serial din acea perioadă s-a dovedit extrem de dificilă.

După ce au studiat filme de arhivă produse de comuniști în timpul Războiului Rece Gatewood și Tanaka au folosit ca sursă de inspirație un serial cehoslovac - ”Cele treizeci de cazuri ale maiorului Zeman”.

”N-am plecat de la ideea că suntem niște occidentali care glumesc pe seama comuniștilor, ci am gândit că suntem chiar comuniști, creatorii acestui film”, a explicat regizorul serialului, Rhys Thomas.

Dialogurile sunt română, dar au fost dublate în engleză de o pleiadă de actori cu notorietate - Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt, Nick Offerman, Jenny Slate, Mahershala Ali, Chloë Sevigny, Jake Johnson şi Kim Basinger.

”Serialul a fost filmat în România cu actori români. Iar aceştia sunt printre cei mai buni actori pe care i-am cunoscut vreodată. Au înţeles deplin tonul serialului - s-au implicat cu totul deşi ştiau că vor fi dublaţi – şi au depus atâta efort pentru ca totul sa iasă grozav! Sunt un mare fan al lor!

Eram reticent să-i dublez pentru că s-au descurcat atât de bine. Foarte, foarte bine. Sincer, îmi place mai multe versiunea în limba română decât cea dublată de noi, aşa că sper ca oamenii vor avea şansă să o vadă. În România va fi difuzată doar versiunea în limba română. Nu vor auzi vocile noastre stupide… Voi încerca să pun şi pe Amazon această versiune”, a declarat Channing Tatum, producător executiv al serialului.

"Comrade Detective" a avut premiera mondială pe 4 august. Pentru început serialul va fi disponibil doar în SUA, Marea Britanie, Australia şi Nouă Zeelandă.

Alte stiri din Film

Ultima oră