A murit actriţa Florina Cercel

30 Iul 2019 | scris de Bianca Maria Drug
A murit actriţa Florina Cercel

Actriţa de teatru şi film Florina Cercel a murit, marţi, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 45 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, în care a demonstrat un farmec aparte, un talent în permanentă stare de incandescenţă, calităţi care au fascinat mereu publicul spectator.

Echipa Teatrului Naţional din Bucureşti a postat în pagina sa de Facebook un mesaj de rămas-bun.

 

Personalitate cu un destin, pe alocuri, uluitor, presărat cu suferinţă, război, dragoste, Florina Cercel a ales să privească mereu înainte, cu o remarcabilă eleganţă, cu nesfârşită credinţă, cu o înţelepciune aparte.

Actriţa Florina Cercel s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, conform Dicţionarului cineaştilor români (Ed. Ştiinţifică, 1996), citat de AGERPRES.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan (1964), notează http://www.tnb.ro/ro/florina-cercel. În cei peste 50 de ani de carieră, a avut peste 100 de roluri în teatru, film şi radio.

A debutat ca actriţă pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, în 1964. În perioada 1965-1973, a jucat la Naţionalul din Timişoara, în piese precum ''Micul infern'' de M. Ştefănescu, ''Regele moare'' de Eugen Ionescu, ''Mincinosul'' de C. Goldoni, ''Aceşti îngeri trişti'' de D.R. Popescu.

Din 1972 face parte din echipa Teatrului Naţional ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti. ''Bacantele'' după Euripide, ''Revizorul'' de N.V. Gogol, ''Moartea unui comis voiajor'' de Arthur Miller, ''Căsătoria'' de Gogol, ''Azilul de noapte'' de M.Gorki sunt doar câteva dintre piesele în care a fost distribuită pe scena Naţionalului bucureştean. De asemenea, a fost "Regina" în piesa ''Regele moare'' de Eugen Ionescu, în regia lui Victor-Ioan Frunză, prezentată la ''Theatrum Mundi'' din Capitală (2002), a jucat şi în ''Camerista'' şi ''Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal''.

Printre cele mai recente roluri se numără cel al Teodorei din ''Dumnezeu se îmbracă de la second-hand'' de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru, şi Zerline din piesa ''Camerista'' după Hermann Broch, regizată de Dan Stoica.

A jucat şi în filme: ''Fraţii'' (1970), ''Filip cel bun'' (1973), "Prin cenuşa imperiului" (1976), ''Iarna bobocilor'' (1977), ''Vară fierbinte'' (1982), ''Căruţa cu mere'' (1984), ''Crucea de piatră'' (1993), ''Les Percutes'' (2002), ''Ambasadori, căutăm patrie'' (2003), ''The Half Life of Timofey Berezin'' (Viaţa lui Timofey Berezin) (2006). La postul Acasă TV a interpretat roluri în serialele TV: ''Inimă de ţigan'' (2007), ''Regina'' (2008), ''Aniela'' (2009).

La 29 octombrie 2002, a avut loc premiera absolută la Teatrul Naţional de Televiziune a spectacolului ''Ultima haltă în Paradis'' de Valentin Nicolau, în regia lui Alexandru Tocilescu, în care Florina Cercel şi Florin Piersic au interpretat rolurile principale.

A fost distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa ''Vassa Jeleznova'' de M. Gorki, regia Ion Cojar (1990); Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler (15 decembrie 2002); premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului 2002, pentru rolul Anna Andreevna în ''Revizorul'' de Gogol, la Teatrul Naţional ''I.L. Caragiale'', conform http://www.tnb.ro/ro/florina-cercel.

A fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER, ediţia 2008, la secţiunea ''Cea mai bună actriţă în rol secundar'' pentru rolul ''Stepanida Rozanova'' din spectacolul ''Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal'' (TNB).

În aprilie 2008, actriţa a fost omagiată la Cinemateca Eforie, într-o Gală dedicată celor peste 40 de ani de carieră artistică. Florina Cercel s-a aflat printre cele 47 de personalităţi medaliate de Primăria Sectorului 2 şi Patriarhia Română, la 1 februarie 2009, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Din anul 2002, era societar de onoare al Teatrului Naţional ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti.

La 5 martie 2016, actriţa Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului din Bucureşti. "Întotdeauna am dăruit, prin puterea mea de creaţie, dragoste, respect şi multă, multă recunoştinţă publicului, care a umplut sălile de teatru sau de cinematograf", a declarat cu acel prilej Florina Cercel.

A fost numită ambasador al bunăvoinţei pentru turismul din Israel, recunoaştere ce a venit din partea Ministerului Turismului din Israel, în iarna anului 2009, când şi-a petrecut vacanţa în Ţara Sfântă, notează http://biografii.famouswhy.ro. 

UPDATE

Radio România Cultural difuzează, de la ora 19,00, un prim spectacol în care Florina Cercel joacă rol principal. Este vorba despre Rusoaica de Gib Mihăescu, o piesă înregistrată în anul 1991 şi în care Florina Cercel poate fi ascultată avându-l ca partener pe Adrian Pintea.

Tot în memoria Florinei Cercel, Radio România Cultural va difuza, de la ora 20.30, spectacolul Oreste, regele sunetelor de Ioan Petru Culianu.  Piesa înregistrată în anul 2003 îi mai are în distribuţie pe Adrian Pintea, Dan Condurache, Emilia Popescu şi Tamara Creţulescu.

Într-o intervenţie pentru Radio România Cultural, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a spus căFlorina Cercel a fost o actriţă cu o foţă vulcanică şi cu interes major pentru compoziţia personajelor.

UPDATE

Actriţa Florina Cercel va fi înmormântată joi, la ora 13,00, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, informează Teatrul Naţional, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Joi, de la ora 10,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al artistei va fi depus în foaierul Sălii Mari a Naţionalului bucureştean, pentru ca toţi cei care au îndrăgit-o să poată să îşi ia rămas bun, precizează sursa citată.

Alte stiri din Film

Ultima oră