Zi neagră pentru bursa din China

24 Aug 2015
Zi neagră pentru bursa din China
O adevărată «zi neagră», asta s-a întâmplat luni pe bursa din China, care a pierdut aproape nouă la sută din valoare în doar câteva ore. Toate bursele asiatice au cunoscut scăderi puternice, iar bursele europene nu o duc nici ele prea bine, scrie RFI.

Situația de pe bursa din China reflectă situația economiei acestei țări, care are mari probleme, deși guvernul încearcă să o sprijine. Prăbușirea de luni vine după cifrele proaste de săptămâna trecută de pe toate bursele. Numai indicele american Dow Jones a pierdut 6 la sută în câteva zile, cam tot cât au pierdut și bursele europene.

Întrebarea este, cât de tare se va comprima economia chinezească și cât de mult va avea de suferit restul lumii? Nimeni nu mai crede de exemplu că China va reuși să aibă anul asta o creștere de șapte la sută, așa cum prevedea FMI. Exporturile chinezești au scăzut în iulie cu aproape nouă la sută, ceea ce arată probleme de competitvitate. Au scăzut și importurile, ceea ce arată probleme în cererea internă. Prețurile de producție scad, asta înseamnă un exces de producție în multe sectoare.

China este a doua economie a lumii și primul partener comercial pentru numeroase țări din Asia și America Latină, de unde importă materii prime. Ca urmare, problemele Chinei agravează problemele altor țări care exportă în China : Rusia, Nigeria, Chile sau Brazilia.

Jacques Attali, cunoscut specialist francez în relații internaționale, se teme că situația din China va aduce o nouă recesiune, iar primele vizate vor fi de data aceasta țările emergente. Potrivit lui Attali, recesiunea chinezească, dacă se confirmă, va atrage în siajul ei economia Braziliei, unda de șoc ducându-se apoi în Statele Unite și apoi în Europa.  

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră