Zelensky anunță discuții de pace în Elveția în ianuarie

11 Dec 2023
Zelensky anunță discuții de pace în Elveția în ianuarie

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat discuții în Elveția în ianuarie 2024 cu privire la un plan de pace pe care îl promovează. Întâlnirea va avea loc cu o zi înainte de începerea Forumului Economic Mondial de la Davos, scrie The SwissTimes

Consilierii de securitate din mai multe țări urmează să participe la întâlnirea din 14 ianuarie, așa cum a informat luni Ministerul de Externe elvețian pentru agenția de presă Keystone-SDA. Subiectul este așa-numita formulă de pace ucraineană cu un plan în zece puncte pentru încheierea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei.  Zelensky a anunțat planurile pe X (fostul Twitter) duminică.

A patra conferință majoră de acest fel

Întâlnirea de la Davos este a patra întâlnire internațională majoră a Ucrainei pentru un posibil viitor summit de pace pentru a pune capăt războiului de agresiune rus. Anterior, întâlnirile au avut loc la Copenhaga, Jeddah și Malta. Aproximativ 70 de țări de pe toate continentele, precum și Uniunea Europeană (UE) și ONU au participat la Malta în octombrie. Rusia nu a fost invitată.

Inițial nu era clar dacă Zelensky va veni în Elveția. El ar putea combina participarea la discuțiile din Ucraina cu o vizită la Forumul Economic Mondial .

Printre altele, planul de pace ucrainean prevede retragerea imediată a tuturor trupelor ruse din toate teritoriile ocupate, inclusiv din Crimeea. În plus, toți prizonierii de război urmează să fie eliberați. Responsabilitatea juridică a politicienilor și a personalului militar ruși pentru războiul de agresiune este, de asemenea, parte a planului. Rusia a respins anterior formula de pace ca fiind „nerealistă”.

Invitațiile vor fi trimise în curând

Ucraina organizează întâlnirea în Elveția împreună cu Confederația Elvețiană. Departamentul Federal de Afaceri Externe (DFAE) a declarat că Elveția susține această inițiativă la fel ca orice proiect care ar putea servi drept bază pentru un proces de negocieri în scopul realizării unei păci durabile.

Pregătirile pentru întâlnirea de la Davos sunt încă în curs, a mai scris DFAE iar invitațiile urmează să fie trimise în curând. Organizatorii vor anunța mai multe detalii, cum ar fi lista participanților, la o dată ulterioară.

Elveția a găzduit deja o conferință despre Ucraina. În vara anului 2022, la Lugano TI au avut loc discuții privind reconstrucția țării. 59 de state și organizații internaționale au convenit asupra parametrilor cheie acolo.

Nu este precizat cu cine va negocia Zelensky un plan de pace. Nu este clar dacă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, sau împuternicitul său vor participa, fără de care discuțiile ar fi complet lipsite de sens.

Până în prezent, nu a existat niciun semn că Rusia este dispusă să negocieze, iar evenimentele recente de-a lungul frontului, începând cu prăbușirea ofensivei ucrainene, fac ca dorința Rusiei de a vorbi să fie puțin probabilă. Contururile actualului plan de pace sunt, de asemenea,  dar cea mai probabilă este vechea propunere a lui Zelensky de la summitul G20 din 2022 de la Bali .

Alte stiri din Externe

Ultima oră