Zeci de moldoveni, mercenari în Siria şi în estul Ucrainei

13 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Zeci de moldoveni, mercenari în Siria şi în estul Ucrainei

Zeci de cetățeni din Republica Moldova luptă în estul Ucrainei și în Siria ca mercenari, conform informațiilor prezentate în Comisia parlamentară pentru securitate de la Chișinău.

Audierile au avut loc miercuri în contextul mai multor scandaluri legate de spionaj și reținerea unor persoane acuzate că ar fi fost racolate să lupte ca mercenari, informează Radio Chișinău, citat de euractiv.ro.

”În baza dosarelor care se instrumentează de Procuratura Generală sunt identificate mai multe persoane care la moment nu se află în Republica Moldova. Odată cu localizarea acestor persoane ele vor fi predate Procuraturii Generale pentru efectuarea urmăririi penale, dar avem și cazuri de condamnare. Persoanele care sunt identificate de noi și de SIS la moment se află în zonele de Est ale Ucrainei și în Siria”, a declarat ministrul-adjunct al Afacerilor Interne, Oleg Babin.

Directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Balan spune că salariul unui mercenar din Republica Moldova variază între o mie și trei mii de euro pe lună. Unii sunt motivați financiar, iar alții ideologic – pentru că sprijină separatismul.

Din cele 100 de cazuri documentate, aproximativ 70 țin de mercenariat, a precizat după audieri președintele Comisiei, Roman Boțan.

”Sunt de obicei cetățeni care lucrează peste hotare, de obicei în Rusia și provin din familii social defavorizate. Motivația financiară este cea care îi determină pe majoritatea să facă acest pas, prea puțini din motivație ideologică. Racolarea se petrece în mod diferit – cineva se duce în mod direct, cineva este întrebat dacă vrea să meargă în această direcție să facă bani”, a explicat Roman Boțan.

Alte stiri din Externe

Ultima oră