Trei președinți ai Franței, spionați de americani

24 Iun 2015
Trei președinți ai Franței, spionați de americani
O serie de documente WikiLeaks, dezvăluite marți de cotidianul Liberation și de site-ul Mediapart, arată că SUA au interceptat, cel puțin în intervalul 2006-2012, comunicațiile ultimilor trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și Francois Hollande.

Potrivit Daily Mail, agenții NSA au înregistrat convorbirile telefonice particulare ale celor trei președinți ai Franței. Fără a conține dezvăluiri senzaționale, documentele în cauză fac lumină asupra modului de funcționare și de luare a deciziilor de către administrațiile prezidențiale ale lui Francois Hollande și ale celor doi predecesori ai săi.

Cel mai recent document datează de la 22 mai 2012, respectiv cu câteva zile înainte de preluarea funcției de către Francois Hollande. Printre altele, sunt menționate reuniuni secrete destinate discutării unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro.

Actualul șef de la Palatul Elysee, Francois Hollande, a decis să convoace pentru miercuri dimineață un "Consiliu de apărare" pentru a evalua natura acestor informații și a trage concluziile care se impun.

La rânsul său, Washingtonul a refuzat să comenteze dovezile prezentate de WikiLeaks. "Nu facem comentarii privind alegații specifice legate de colectarea de informații", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională (NSC).

Alte stiri din Externe

Ultima oră