We Hate USA! Luna luptei împotriva imperialismului american!

27 Iun 2015
We Hate USA! Luna luptei împotriva imperialismului american!
În Coreea de Nord luna iunie este un fel de “Hate America Month/Luna impotriva Statelor Unite”, comentează Associated Press. Oficial este numită “Luna de Luptă împotriva imperialismului american”, nu că în celelalte luni nu s-ar lupta cu același imperialism.

Este vremea pentru nord-coreeni să dea buzna în muzee, să se mobilizeze în mitinguri, pe scurt să-și exteriorizeze pe toate căile sentimentele anti-americane.

Climaxul acestei acțiuni a avut loc joi, când s-a comemorat 65 de ani de la Războiul Coreean și 100.000 de oameni au umplut până la refuz stadionul Kim Il Sung.

Deși este denumit și “Războiul uitat”, războiul cu Statele Unite (1950-1953) nu a fost deloc uitat. Sentimentele anti-americane au izbucnit sub toate formele. S-au prezentat reportaje care înfățișau partea romanțată a istoriei și arătau cum țara a continuat să reziste împotriva invaziei americane ântr-o luptă comparată deseori a fi una dintre David și Goliath. Este inutil să vă mai spunem cine juca fiecare partitură, nu?

Demonstrații de stradă, un miting intitulat “Marșul cetățenilor din Phenian în Ziua Luptei împotriva Statelor Unite”, parade militare, școlari purtând la gât nelipsita cravată roșie, povești spuse pe toate canalele media despre masacre în masă, fotografii în alb-negru al unor eroi torturați, fotografii ale colaborașioniștilor și, evident, caricaturi ale imperialiștilor – nimic nu a lipsit din “meniul” pregătit Statelor Unite din aceste zile.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră