Wall Street Journal: Nimeni nu vrea ca Ucraina să câștige

21 Feb 2024
Wall Street Journal: Nimeni nu vrea ca Ucraina să câștige

Trump se opune pachetului de ajutor, în timp ce Biden nu solicită niciodată o victorie totală. Narațiunea dominantă astăzi susține că Joe Biden și Donald Trump sunt opuși în atitudinea față de Ucraina. Președintele susține proiectul de lege al Senatului care include aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, mai ales în ajutor militar. Fostul președinte îl atacă, iar influența sa în rândul republicanilor din Camere este motivul pentru care președintele Mike Johnson este reticent să voteze ajutorul, scrie Wall Street Journal.

Dar când vine vorba de eșecul de a explica un argument strategic, cei doi sunt de aceeasi parte. Drept urmare, pachetul de ajutor militar a fost în mare măsură discutat pentru probleme care nu au legătură cu Ucraina, cum ar fi finanțarea pentru securitatea frontierei. Între timp, democrații sună ca niște șoimi, republicanii sună ca niște porumbei, iar politica SUA alunecă în incoerență strategică.

Trump a fost întotdeauna sceptic cu privire la ceea ce obțin SUA pentru alianțele și tratatele lor, în special pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Deși această gândire nu deține o majoritate, a paralizat Partidul Republican. Înainte ca Trump să ajungă în fața locului, republicanii îl criticau pe Barack Obama pentru că nu a oferit ajutorul letal care ar permite Ucrainei să se apere.

Nu pentru că Trump este inconfortabil cu forțele americane de peste ocean. Dar preferă intervenții scurte, unice, cum ar fi lovitura cu dronă care l-a ucis pe comandantul forței Quds din Iran, Qassem Soleimani, în ianuarie 2020. Angajamentele pe termen mai lung, în special cele multilaterale, el tinde să le considere doar o cheltuială care obligă la lupte care nu sunt ale SUA.

La un miting din Carolina de Sud luna aceasta, fostul președinte și-a explicat poziția citând un lider european nenumit care a întrebat: Ce se întâmplă dacă Rusia atacă țara mea, dar nu ne-am fi respectat angajamentele financiare față de NATO?

Trump a fost categoric: „Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce dracu își doresc. Trebuie să plătești.”

Pentru a fi corect, în calitate de președinte, Trump a folosit acest tip de presiune pentru a-i determina pe membrii NATO delicvenți să plătească mai mult. Și a funcționat. Dar este încă un argument doar despre costuri și presupune că Vladimir Putin l-ar vedea ca o altă exagerare a lui Trump, mai degrabă decât ca un semn al unei Americi prea divizate pentru a-l opri.

Aceasta este rădăcina incoerenței republicane cu privire la Ucraina și atrage multă atenție. Dar și Biden este incoerent – ​​oricât de reticentă ar fi presa în a acoperi acest subiect.

Amintiți-vă cum a început sprijinul  Biden pentru Ucraina: a fost susținut. Cu o lună înainte de invazia Rusiei din 2022, Biden a prezis că Rusia se va „muta” în Ucraina, dar răspunsul NATO ar putea fi divizat dacă ar fi doar o „incursiune minoră”. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a respins, pe Twitter că „nu există incursiuni minore”, iar Casa Albă a intrat rapid în modul de curățenie.

Invazia lui Putin a venit, de asemenea, la șase luni după retragerea greșită a lui Biden din Afganistan. Administrația Biden a fost în pericol să piardă două țări mari în primii doi ani. Era nevoie să se consolideze credibilitatea Americii care se prăbușește.

Politica a fost și mai soft. Sprijinirea Ucrainei i-a permis dlui Biden să-l atace pe Trump în calitate de sustinător al lui Putin în același timp.
Riscurile sprijinirii Ucrainei sunt reale, dar la fel sunt și riscurile de a nu face acest lucru. Oricât de scump ar fi ajutorul, ucrainenii provoacă pagube enorme unui adversar american cu o istorie de agresiune față de vecinii săi. În plus, frustrarea lui Putin în Ucraina dă altor puteri neprietenoase să se gândească la propriile lor planuri, în special China, cu amenințările sale de a invada Taiwan.

Dar dacă cazul este atât de convingător, de ce nu a profitat Biden? De ce nu există o adresă de primă audiență din Biroul Oval către poporul american care să prezinte o strategie câștigătoare?

O astfel de adresă ar fi, de asemenea, o oportunitate de a aduce republicani la bord, cu condiția ca  Biden să renunțe la șuturile ieftine la alegătorii MAGA. El ar putea reveni la alegerile grele pe care le-a făcut președintele Reagan care au forțat prăbușirea Uniunii Sovietice. Și totuși, el refuză.

În acest moment, s-ar putea să fie pur și simplu că nu este la înălțime fizic. Dar este la fel de probabil ca președintele să fie atent la diviziunile din cadrul Partidului Democrat. Acestea sunt ținute la distanță atâta timp cât ucrainenii primesc suficient ajutor pentru a menține războiul, dar nu suficient pentru a învinge.

Pentru moment, furia stângii se concentrează pe sprijinul lui Biden pentru Israel în războiul său împotriva Hamas. Dar cât timp înainte de a insista pentru o încetare a focului în Ucraina? A existat deja un efort în octombrie 2022, când 30 de membri ai Camerei au semnat o scrisoare prin care îi cer președintelui Biden să continue discuțiile cu Putin. Au sfârșit prin a retrage acea scrisoare pentru că momentul nu era potrivit, înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului. Dar sentimentul rămâne.

Deci aici suntem. Biden spune că nu trebuie să-i dăm dlui Putin o victorie fără a ne angaja cu totul pentru o victorie ucraineană.  Trump spune că este „prost gândit” să dai Kievului altceva decât împrumuturi. Între cei doi, poporul american nu primește dezbaterea crucială despre care vrem să fie rezultatul și de ce.

Alte stiri din Externe

Ultima oră