Vor avea de suferit cetățenii europeni de pe urma interdicțiilor de călătorie impuse de Trump?

04 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
Vor avea de suferit cetățenii europeni de pe urma interdicțiilor de călătorie impuse de Trump?

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au reacționat la recentul ordin executiv semnat de președintele Trump care interzice cetățenilor din Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen  să intre pe teritoriul american. Cei mai mulți deputați au descris restricțiile de călătorie ca fiind arbitrare și contrare valorilor democrațiilor occidentale, cum ar fi libertatea, nediscriminarea și solidaritatea. 

Șefa politicii externe a UE Federica Mogherini a salutat clarificările venite din partea autorităților SUA că cetățenii UE nu vor fi afectați de interdicția de călătorie, chiar dacă dețin cetățenia unuia dintre cele șapte state afectate. Dar a exprimat clar că ”acest lucru nu schimbă evaluarea noastră generală privind ordinele executive (...) UE nu va întoarce spatele nimănui care are dreptul la protecție internațională”, a spus ea, adăugând că ”aceasta este poziția noastră și aceasta va fi și pe viitor.”

“Trump a fost ales și dorim dialog”, a spus liderul grupului PPE, Manfred Weber. “Când Trump spune că se luptă cu imigrația ilegală sau cu islamismul radicalizat, suntem de acord. Dar interdicția de călătorie nu înseamnă aceste lucruri. Suspiciunea generalizată asupra țărilor și oamenilor duce la xenofobie. SUA au fost mereu o țară a libertății și a drepturilor fundamentale, acum Trump acceptă tortura.” Astfel ”un stat devine un răufăcător în sine”, a mai spus el.

”Aceste prevederi sunt un atac împotriva culturii legale și valorilor fundamentale europene (...) Să fim clari: interdicția de călătorie (...) nu este împotriva terorismului. Este o minciună, o demagogie pentru că afectează unele state, dar nu și statele cu care Trump face afaceri! Cer companiilor aeriene să nu refuze pasagerii din statele aflate pe acea listă. Și ar trebui să evităm o vizită a lui Trump în Europa atâta vreme cât aceste interdicții sunt în vigoare: ușile să îi fie închise!”, a subliniat Gianni Pittella.

”Această interdicție arbitrară transmite un mesaj că există o contradicție inerentă între a fi un bun musulman și a fi un bun cetățean al unei democrații occidentale. Este exact același argument ca și al Daesh și al altor extremiști (...) Cu toate acestea, americanii au votat pentru candidat, care a face ceea ce a promis. Deci trebuie să acceptăm că acest președinte, prioritățile și politicile sale sunt consecințele unui mare val de nemulțumire”, consideră Syed Kamall.

Faptul că niciun terorist din țările interzise nu a acționat pe teritoriul SUA arată, după părerea lui Guy Verhofstadt (ALDE), că ”este vorba de o pură discriminare”, de o măsură menită să încurajeze populismul și naționalismul. El a adăugat că Europa este și ea amenințată de aceste forțe și că speră ca liderii europeni, atunci când se vor reuni la Valletta, se vor opune ”acestui grup de populiști și naționaliști care vor să ne distrugă.”

În apărarea lui Trump a sărit europarlamentarul britanic Nigel Farage. El a precizat că în SUA un ”democrat ales corect face ceea ce a fost ales să facă.” El a descris plângerile europene ca o ”dovadă a anti-americanismului UE” și a propus invitarea președintelui Trump la Parlament pentru ”un dialog deschis.”

Co-președintele grupului ENF Marcel De Graaff a cerut președintelui Consiliului European Tusk și Comisiei să ”urmeze exemplul președintelui Trump, să instaleze controale la frontiere. Să țină jihadiștii afară. Nu doar din cele șapte state evidențiate de Trump, ci din mult mai multe.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră