Viktor Orbán s-a întâlnit cu fermierii care protestează la Bruxelles: "Este nevoie de noi lideri şi de o nouă elită în Europa"

31 Ian 2024
Viktor Orbán s-a întâlnit cu fermierii care protestează la Bruxelles: "Este nevoie de noi lideri şi de o nouă elită în Europa"

Sosit miercuri la Bruxelles, Viktor Orbán s-a întâlnit cu fermierii care protestează în centrul orașului, cu care a vorbit despre faptul că liderii europeni ar trebui să acorde mult mai multă atenție vocii oamenilor, a declarat pentru postul maghiar MTI Bertalan Havasi, șeful de presă al premierului, scrie 444.hu.

Orbán le-a spus jurnaliştilor belgieni că este nevoie de noi lideri şi de o nouă elită în Europa, pentru că în acest moment - fie că este vorba despre migraţie sau despre războiul din Ucraina - vocea oamenilor din stradă nu este luată în serios, iar asta este un deficit democratic.

Ca răspuns la protestele fermierilor, Comisia Europeană a propus miercuri măsuri de limitare a importurilor de produse agricole din Ucraina și de flexibilizare a regulilor privind terenurile lăsate pârloagă. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut marți și măsuri clare împotriva importurilor ucrainene. Între timp, fermierii francezi și belgieni au închis drumuri în mai multe locuripentru summitul UE. Miercuri, tractoarele au ajuns și în cartierul european.

Potrivit lui Orbán, faptul că agricultura este un element important al economiei europene nu este respectat în mod corespunzător în Uniunea Europeană. În multe țări au fost introduse reglementări nefavorabile pentru fermieri, ceea ce le-a îngreunat situația. El vede că agricultura ucraineană este supusă unor reguli mult mai ușoare, creând astfel o situație concurențială neloială.

„ Noi, polonezii, slovacii, ungurii, care locuim direct lângă Ucraina, suntem primii care suferă de asta. Dar mai devreme sau mai târziu acest pericol, această pierdere, va ajunge și în partea interioară a Europei și se va simți aici, la Bruxelles, Franța și Spania”, a spus premierul ungar, adăugând că acest lucru trebuie oprit.

Comisia Europeană trebuie să reprezinte interesele fermierilor europeni față de ucraineni, nu invers” El a spus că ar trebui oprit importul de produse ucrainene pentru că termenii și condițiile agriculturii nu sunt aceleași, fermierii europeni suferă pierderi mari din cauza reglementărilor UE. El a sugerat că ar trebui să existe o schimbare completă a conducerii la Bruxelles, deoarece „ acești lideri nu vor lua niciodată decizii favorabile fermierilor. Trebuie să găsim noi lideri care să reprezinte cu adevărat interesele oamenilor”.

La summitul UE de joi, liderii UE vor încerca din nou să cadă de acord cu privire la modificarea bugetului UE, care include, printre altele, ajutorul de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, ajutor pe care Orbán l-a refuzat recent.

Alte stiri din Externe

Ultima oră