”Salut, dictatorule!”. Moment delicat pentru premierul ungar la Riga (VIRAL)

22 Mai 2015
”Salut, dictatorule!”. Moment delicat pentru premierul ungar la Riga (VIRAL)
 ”Salut, dictatorule!”: în acest fel l-a întâmpinat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe premierul Ungariei, Viktor Orban, vineri, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, potrivit unui fotoreporter al France Presse, relatează 7sur7.be.

Jurnaliștii prezenți la sosirea la summit a liderilor celor 28 de țări ale Uniunii Europene n-au auzit răspunsul lui Orban, care a zâmbit la salutul lui Juncker.

Dar, ulterior, Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, a declarat pentru AFP că Orban i-a răspuns ”Salut, mare duce!”, aluzie la țara natală a lui Juncker, Marele Ducat de Luxemburg.

De ani de zile, Orban i se adresează astfel lui Juncker, a precizat purtătorul de cuvânt ungar.

Șeful Executivului comunitar, într-o mare vervă, i-a primit cu diferite gesturi amicale pe participanții la summit. Se pare că Juncker i-ar fi propus premierului grec, Alexis Tsipras, sosit fără cravată, ca de obicei, să i-o împrumute pe-a lui.

Orban este adesea criticat pentru ceea ce adversarii săi, cum ar fi fostul comisar european Louis Michel, califică drept ”derivă autocratică”.

De la venirea sa la putere în 2010, el a angajat reforme radicale în justiție, media și economie, care au fost considerate draconice de opoziția din țară și au fost criticate în străinătate.

Mai mult, premierul Viktor Orban a sugerat recent că intenționează să redeschidă dezbaterea privind pedeapsa cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria și interzisă în UE, declanșând un protest în cadrul Uniunii Europene.


 


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră