Viktor Orban: Dacă statele UE nu sunt de acord cu privire la probleme precum războiul, migrația, genul, primesc o reacție imperialistă de la Bruxelles

30 Ian 2024
Viktor Orban: Dacă statele UE nu sunt de acord cu privire la probleme precum războiul, migrația, genul, primesc o reacție imperialistă de la Bruxelles

Singură împotriva tuturor, Ungaria refuză să dea undă verde programului de ajutor pentru Ucraina. Cu două zile înainte de un summit extraordinar de la Bruxelles, într-un interviu acordat săptămânalului Le Point , premierul ungar, Viktor Orban, reiterează refuzul unui acord de ajutor Ucrainei timp de patru ani, estimând că, dincolo de conflict, Ucraina „este o provocare semnificativă” pentru Europa. "Statele membre, dacă nu sunt de acord cu privire la probleme precum războiul, migrația, genul, experimentează imediat o reacție imperialistă de la Bruxelles", explică Viktor Orban.

Viktor Orban despre ajutorul acordat Ucrainei: „Ungaria este șantajată”

În această joi, 1 februarie 2024, cei douăzeci și șapte se vor întruni la Bruxelles pentru un Consiliu European extraordinar pe problema bugetară. Cu, în joc, un nou meci Viktor Orban împotriva celor douăzeci și șase. În decembrie, prim-ministrul ungar a refuzat sprijinul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027 (inclusiv 17 miliarde de subvenții). De atunci, discuțiile s-au blocat. Ungaria se află sub o presiune enormă. În acest context, Viktor Orban a acceptat să răspundă la întrebările Le Point.

  • De o lună și jumătate, partenerii  europeni au făcut presiuni asupra dumneavoastră să acceptați un plan de ajutor pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro luat de la bugetul european. Joi, ce aveti de gând să propuneți?

Viktor Orban: Nu s-a schimbat nimic. Poziția maghiară este așadar foarte clară: de-a lungul timpului, credem că nu există o soluție militară pentru războiul din Ucraina. Din păcate, celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene mai cred că există o soluție militară. Propunerea lor merge în direcția unei soluții militare la care nu subscriu. Nici maghiarilor nu le place. Credem că singura soluție este diplomatică. Aceasta implică încetarea focului și negocieri de pace.

În acest context, ni se cere să dăm 50 de miliarde de euro Ucrainei în patru ani. Totuși, pentru că nu ne place escaladarea războiului și nu credem că soluția se află pe câmpul de luptă, nu ne place această propunere. Avem dreptul să nu fim de acord pentru că avem un buget în Uniunea Europeană care a fost acceptat în urmă cu trei ani de alte țări, inclusiv Ungaria. Acest buget european este o bază pe care alții doresc acum să o modifice. Consider că fiecare membru al Uniunii Europene are dreptul de a apăra bugetul așa cum a fost creat. Aceasta este o poziție foarte europeană, deoarece a fost un buget european aprobat de cei douăzeci și șapte. Întrebarea fundamentală se referă la suveranitate. Ungaria, ca stat suveran, se opune acestei modificări a bugetului. Din păcate, acest drept al unei țări independente nu este acceptat de cei 26. Așa că încearcă să ne convingă, apoi să facă presiuni, apoi să șantajeze, să ne oblige să le alăturăm. Este foarte greu să stai singur în această familie.

În calitate de susținător al Uniunii Europene sau mai degrabă al unității europene, împărtășesc punctul de vedere conform căruia unitatea europeană este o valoare. Ungariei nu-i place să-și folosească vetoul și să voteze împotriva altora, pentru că înțelegem că unitatea este o valoare. Deci aceasta este marea provocare cu care ne confruntăm cu toții: cum să ieșim din această situație?

  • Ați făcut o propunere sâmbătă...

Am decis să facem o ofertă de compromis: nu suntem de acord să modificăm bugetul. Nu suntem de acord că ar trebui să dăm 50 de miliarde de euro, o sumă uriașă. Nu suntem de acord că ar trebui să o acordăm pentru patru ani etc. Dar hei, Ungaria este pregătită să participe la soluția Twenty-Seven, dacă ne garantați că în fiecare an vom decide dacă vom continua sau nu să trimitem acești bani. Și această decizie anuală trebuie să aibă același temei legal ca și astăzi: trebuie să fie unanimă. Din păcate, unele țări înțeleg sau interpretează această poziție ca pe o modalitate de a le șantaja în fiecare an.

  • Aveți ceva istoric în această chestiune...

Poziția noastră este că nu este vorba despre șantajul cu veto, ci despre restabilirea și menținerea unității Uniunii Europene. Deci, dacă forțezi pe cineva să facă parte din ceva care nu-i place și au dreptul să nu facă parte, dar l-ai împins, l-ai forțat în vreun fel să facă parte, este corect și rezonabil de a-i oferi posibilitatea de a participa în fiecare an la decizia de a urma sau nu. Deci acesta ar fi compromisul. Aici ne aflăm.

  • Și cum este primită propunerea dvs în acest moment? De exemplu, de cancelarul german, Olaf Scholz?

Dacă am înțeles bine, modul în care au primit-o a fost publicat în Financial Times… Deci nu este chiar o reflecție pozitivă.

  • Financial Times a publicat luni, 29 ianuarie, un articol conform căruia UE ar putea pedepsi economia maghiară în cazul unui drept de veto prin refuzul oricărei plăți europene către Ungaria, ceea ce ar avea consecințe asupra investițiilor și a monedei în țara dvs. Ați auzit de un astfel de plan?

Este un fel de manual al șantajistului. Ei spun, pe scurt, că dacă ne comportăm ca o țară suverană, Ungaria se va confrunta imediat cu o vastă blocaj financiară și că va lega problema ucraineană de statul de drept. Cei doi nu au nimic de-a face unul cu celălalt! Apoi, Ungaria avea să sufere Armaghedon [„Apocalipsa”, nota editorului]. Asta scrie în documentul publicat de Financial Times. Nu am nicio îndoială cu privire la autenticitatea acestui document. Cunoscând Bruxelles-ul, sunt capabili de asta.

  • Un înalt funcționar al Consiliului European a furnizat o formă de negare după publicare, precizând că este o notă privind starea economică a Ungariei, întocmită sub responsabilitatea secretariatului general al Consiliului. Nu știm exact ce este, dar Consiliul publică un fel de corectare...

Cu toții avem ceva experiență în politica internațională. Nu venim de la grădiniță. Dacă Financial Times publică un document care detaliază scenariul unei blocade financiare a Ungariei și al șantajului împotriva noastră, putem fi siguri că acesta există. Înțeleg cât de greu este pentru alții să accepte acest lucru, pentru că Uniunea Europeană, în ultimii ani, s-a mișcat din ce în ce mai mult într-o direcție imperialistă, mai ales după plecarea Marii Britanii. Este din ce în ce mai puțin o comunitate de state suverane. Din ce în ce mai mult, indiferent de ce drepturi din tratat ai, indiferent de ce argumente rezonabile le-ai înaintat, ei încearcă să te forțeze să faci ceva ce nu vrei.

Și mai concret, Bruxelles-ul a purtat un război ideologic împotriva Ungariei în ultimii ani și a încercat constant să ne șantajeze. Chiar și președintele Comisiei Europene [Ursula von der Leyen] a declarat public în ultima sesiune parlamentară că Ungaria nu va primi fondurile europene datorate până când nu va fi gata să-și schimbe poziția cu privire la migrație și gen. Deci, ce este asta dacă nu șantaj? Noi, ungurii, trăim de mulți ani în aceste condiții.

  • Celelalte 26 de state membre ale UE spun că un plan anual, aprobat în fiecare an, nu ar permite Ucrainei să-și planifice cheltuielile pe o perioadă de patru ani. Este acesta un argument admisibil în ochii dvs?

Acesta este un argument care trebuie luat în serios, dar nu îl accept. În primul rând, nu știm ce se va întâmpla în următoarele trei sau patru luni în Ucraina. Deci, în patru ani...

În al doilea rând, nimeni nu știe dacă americanii vor participa sau nu la joc, fie acum, fie după alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024.

În al treilea rând, cine a făcut numărătoarea? Cine a facut calculul? De ce exact 50 de miliarde de euro? Nu știm exact la ce corespunde această sumă. Și, în sfârșit, principalul argument, cel puțin pentru un democrat, este că în cinci luni vor fi alegeri în Europa. Am neglija complet opinia europenilor luând astăzi o decizie care să angajeze Europa pe o perioadă de patru ani și care implică o sumă enormă! De parcă opinia oamenilor nu ar avea nicio importanță și oricare ar fi rezultatul alegerilor europene din iunie... Dacă Europa intenționează să se comporte ca o comunitate democratică bazată pe statul de drept, pur și simplu nu putem lua o astfel de decizie.

  • Înțelegi că ucrainenii sunt în situație de urgență...

Îi înțeleg pe ucraineni. Aceștia ar dori să li se garanteze o sumă uriașă de bani pentru cea mai lungă perioadă posibilă. Înțeleg, dar nu este în interesul european. În Europa trebuie să ne comportăm diferit. De asemenea, europenii au nevoie de această sumă de bani. În Europa, suferim din ce în ce mai mult din cauza performanței slabe a economiei. Acești bani ar fi foarte utili popoarelor europene, francezilor, germanilor, maghiarilor, polonezilor... Una peste alta, cred că avem mai multe argumente în favoarea soluției noastre – o decizie anuală, revizuită conform evenimente – că adversarii mei, care ar dori să aloce Ucrainei 50 de miliarde de euro deodată, timp de patru ani, nu au niciunul pentru ai lor.

"Dacă, în februarie 2022, președintele american ar fi fost Donald Trump, nu ar mai fi război în Europa."

  • Ce le spuneți celor care cred că în adâncul sufletului așteptați alegerea lui Donald Trump în noiembrie anul viitor pentru a va vedea punctul de vedere triumfând? El ar fi un mare aliat pentru dvs...

Să ne întoarcem în 2016, în prima sa campanie, înainte de alegeri. La acea vreme, toată lumea spunea că alegerile au fost câștigate pentru Hillary Clinton și nu Donald Trump. Am spus clar la acel moment că avem nevoie de Donald Trump în Europa. Pentru că atunci când Trump spune „Make America Great Again” sau „America First”, ne legitimează să spunem „Make Europe Great Again” și „Europa în primul rând”. Pune Europa pe primul loc, pune Franța pe primul loc, pune Ungaria pe primul loc. Aceasta este atitudinea normală în politica internațională, dacă dorim să găsim acorduri bazate pe interesul național.

În cele din urmă, nu trebuie să uităm că Trump a fost unul dintre cei mai de succes președinți de politică externă ai Statelor Unite. Nici un război nu a fost început de el. Iar Acordurile Avraam au fost singura șansă serioasă de a genera pace, echilibru și o formă acceptabilă de viață în regiunea foarte dificilă din Orientul Mijlociu.

Convingerea mea personală rămâne că dacă, în februarie 2022, președintele american ar fi fost Donald Trump, nu ar mai fi război în Europa. Astăzi nu văd pe nimeni altul decât el, nici în Europa, nici în America, care să fie un lider suficient de puternic pentru a opri războiul. Pacea are un nume, cel al lui Donald Trump.

"Comisia Europeană poartă un război ideologic împotriva Ungariei."

  • Președintele Ursula von der Leyen a clarificat în Parlamentul European că aproximativ 20 de miliarde de euro nu vor fi plătite Ungariei atâta timp cât anumite probleme persistă în țară, cum ar fi legea protecției copilului care vizează persoanele LGBT, problemele legate de libertatea academică, defectele în lupta împotriva fraudei. Cum reacționați la acest lucru?

În primul rând, trebuie amintit că Comisia Europeană a declarat clar în urmă cu trei luni că nu au fost probleme cu reglementările din Ungaria privind achizițiile publice. Aceasta este o reglementare bună. Din acest punct de vedere, Ungaria se află în cea mai bună treime din țările UE. Eșecul de a lupta împotriva corupției nu mai este așadar un argument solid.

Atunci Comisia Europeană a declarat că sistemul judiciar din Ungaria este corect. Prin urmare, avem cel mai puternic sistem judiciar monitorizat și reevaluat din Uniunea Europeană. S-a terminat și asta.

Dar pentru că Comisia Europeană este condusă de intenții politice, pentru că poartă un război ideologic împotriva Ungariei, președintele von der Leyen trebuie să creeze noi nemulțumiri pentru a ataca Ungaria și a o șantaja. Iar noua plângere se referă la migrație și gen! Acest lucru nu are nimic de-a face cu corupția sau cu calitatea sistemului de justiție. Ungaria, în acest sens, merge bine. Deci, statul de drept, este evident, nu este adevăratul argument adus împotriva Ungariei. Ca să nu mai vorbim de încercarea de șantaj prin care se spune: dacă Ungaria nu acordă cele 50 de miliarde de euro Ucrainei, o vom priva de dreptul de vot în Consiliul European... Acesta este, în mod clar, un comportament nedrept, pentru că privarea unei țări de dreptul de vot este posibil numai dacă statul de drept pune o problemă. Dar Ucraina nu are nimic de-a face cu statul de drept!

Instituțiile europene nu iau în serios statul de drept. Este doar un instrument pentru șantaja țările care doresc să-și mențină suveranitatea și au propria lor opinie. Pe de altă parte, nu este bine pentru Ungaria pentru că, ca orice om normal, ne place să fim plăcuți. Ne place să fim respectați ca oameni și ca țară, ceea ce este refuzat pe nedrept Ungariei. În ciuda acestui fapt, continui să cred că unitatea europeană este importantă.

"Statele membre, dacă nu sunt de acord cu privire la probleme precum războiul, migrația, genul, experimentează imediat o reacție imperialistă de la Bruxelles."

  • Ați vorbit despre această situație cu Giorgia Meloni, președintele Consiliului italian?

Am vorbit continuu cu toată lumea.

  • Este ea un sprijin pentru dvs?

Nu, suntem singuri. Pentru noi, este o chestiune de principiu, dar celelalte 26 o fac o chestiune de putere. Este o situație dificilă, din păcate. După cum știți, sunt membru al Consiliului European de mulți, mulți ani. Ceea ce este important în aceste situații complicate este ceea ce numim liniște strategică: să nu sari peste nimic din ce se mișcă, să nu reacționezi imediat, să păstrezi calmul. Este important ca europenii să înțeleagă că statele membre, dacă nu sunt de acord cu privire la probleme precum războiul, migrația, genul, experimentează imediat o reacție imperialistă de la Bruxelles și experimentează o formă de șantaj.

  • Europa trece printr-o criză agricolă majoră. Ungaria a fost afectată de deschiderea pieței europene către produsele ucrainene. Ce așteptări aveți de la Comisia Europeană, care trebuie să propună o soluție până în iunie?

Așadar, această poveste arată cât de gravă este Ucraina pentru Europa, indiferent de război. Războiul evidențiază doar importanța Ucrainei. Dar chiar și fără război, Ucraina reprezintă o provocare semnificativă pentru Europa.

Trebuie să fim foarte atenți pentru că Ucraina este o țară uriașă. Iar apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană, sau chiar aderarea acesteia la Uniunea Europeană, va avea un impact dezastruos imens sau ar putea avea un impact dezastruos imens asupra economiilor europene, în special în sectorul agricol. Deci ce se întâmplă? Suferim mult aici, în Ungaria, pentru că suntem o țară vecină, la fel ca și în Polonia.

Voi, în Franța, sunteți departe. Sunteți apărați de noi, dacă îmi permit să spun așa. Continentul ține Ucraina departe de voi, dar mai devreme sau mai târziu impactul economiei ucrainene asupra Uniunii Europene va ajunge în Franța. Și veți suferi la fel ca noi. Ar trebui să fim foarte uniți și să explicăm clar ucrainenilor ce măsuri trebuie luate pentru a-l aduce mai aproape de Uniunea Europeană și de piețele noastre. Producția agricolă ucraineană este mult mai ieftină decât cea a fermierilor francezi și maghiari, iar acest lucru nu este sustenabil. Nu putem concura și ne distrugem comunitățile agricole. Nu putem face asta – ucrainenii trebuie să înțeleagă asta. Comisia Europeană trebuie să apere interesele europene împotriva ucrainenilor, nu să reprezinte interesele ucrainene împotriva fermierilor europeni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră