Viktor Orban a câștigat alegerile în Ungaria: „O victorie atât de mare încât probabil că o puteți vedea de pe lună și, în orice caz, cu siguranță de la Bruxelles”

04 Apr 2022
Viktor Orban a câștigat alegerile în Ungaria: „O victorie atât de mare încât probabil că o puteți vedea de pe lună și, în orice caz, cu siguranță de la Bruxelles”

La 58 de ani, pentru al patrulea mandat consecutiv, Viktor Orban s-a confruntat cu o alianță fără precedent de șase partide, iar analiștii au prezis o luptă strânsă ca niciodată. Potrivit rezultatelor parțiale, partidul Lui Viktor Orban Fidesz a câștigat 54,24% din voturi după numărarea a 77% din buletine de vot, față de 33,92% pentru opoziție, a spus Oficiul Electoral Național, scrie AFP citata de Le Point.

Prezența a fost puternică, apropiindu-se de recordurile înregistrate în 2018.

„Am câștigat o victorie excepțională – o victorie atât de mare încât probabil că o puteți vedea de pe lună și, în orice caz, cu siguranță de la Bruxelles”, a spus domnul Orban cu un zâmbet larg și aplauze.

„Ne-au distrus țara”
Adversarul său, Peter Marki-Zay, încă nu vorbise la 9:00 p.m. GMT.

Introducând buletinul de vot în urna alături de familia sa, acest primar conservator în vârstă de 49 de ani a denunțat anterior „condiții inechitabile și imposibile” menite să permită rivalului său „să rămână la putere pentru totdeauna”.

În coaliția de opoziție, unii, precum vicepreședintele Jobbik, Marto Gyongyosi, au denunțat „nereguli”.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban a supus justiția și mass-media de peste 12 ani, susținând în același timp o viziune ultra-conservatoare a societății.

Votul a avut loc pentru prima dată sub supravegherea a peste 200 de observatori internaționali. Fiecare tabără a desfășurat, de asemenea, mii de voluntari.

„Războiul a schimbat totul”
Mai ales că conflictul din vecina Ucraina a schimbat complet situația.

„Războiul a izbucnit și războiul a schimbat totul”, a rezumat Orban vineri, în timpul singurului său miting de campanie.

El s-a pozat drept „protector” al Ungariei, garant al păcii și stabilității, refuzând să livreze arme Ucrainei și să voteze pentru sancțiuni care să-i priveze pe unguri de prețiosul petrol și gaze rusești.

În același timp, pe afișe electorale și în mass-media pro-Orban, Peter Marki-Zay a fost înfățișat drept „periculos”, acuzat că vrea să grăbească țara în război din cauza sprijinului său ferm pentru Ucraina.

Candidatul poate să fi subliniat apropierea cultivată încă din 2010 de prim-ministru cu președintele rus, numindu-l „Putin maghiar”, discursul său nu a fost evident suficient pentru a convinge alegătorii.

De asemenea, maghiarii au fost chemați să răspundă la patru întrebări în legătură cu legea recentă care interzice să discute cu persoanele sub 18 ani „schimbarea sexului și homosexualitatea”.

Un referendum „nesănătos” pentru ONG-urile care ceruseră alegătorilor să „invalideze” buletinele de vot bifând două căsuțe în loc de una

Alte stiri din Externe

Ultima oră