Victima de la Amesbury avea agentul neurotoxic Noviciok într-o sticluţă, acasă

14 Iul 2018
Victima de la Amesbury avea agentul neurotoxic Noviciok într-o sticluţă, acasă

Substanţa Noviciok cu care a fost otrăvită Dawn Sturgess a provenit dintr-o sticluţă găsită de poliţia britanică, a anunţat Scotland Yard, scrie The Guardian.

Căutările au fost făcute de ofiţeri ai diviziei de antiterorism a Scotland Yard. Sticla cu Noviciok i-ar fi otrăvit pe Dawn şi pe partenerul său, Charlie Rowley, la patru luni după un atac cu o neurotoxină asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia.

Poliţia a găsit sticluţa acasă la Rowley, în Amesbury.

Poliţia a precizat, într-un comunicat: „La 11 iulie, o sticluţă a fost găsită în timpul cercetărilor la casa lui Charlie Rowley. Obiectul a fost transportat la Laboratorul pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie de la Porton Down. În urma testelor, savanţii ne-au confirmat că substanţa din sticlă conţine Noviciok. Vor avea loc mai multe teste pentru a afla dacă provine din aceeaşi gamă ca cea folosită pe Serghei şi Iulia Skripal în martie”.

Momentan, are loc o investigaţie pentru a se afla cum a intrat Charlie Rowley în posesia sticluţei.

Charlie Rowley, contaminat, alături de Dawn Sturgess, în urmă cu zece zile, este din nou conştient, şi se află în prezent în stare critică, dar stabilă.

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a făcut o legătură între Moscova şi femeia de 44 de ani decedată duminică după ce a fost otrăvită cu agentul neurotoxic Noviciok. 

Williamson a fost întrebat în Parlamentul britanic în legătură cu ameninţarea cu care se confruntă populaţia din Marea Britanie după moartea lui Dawn Sturgess, ce fusese contaminată cu Noviciok.

''Realitatea simplă este aceea că Rusia a comis un atac pe teritoriul britanic, soldat cu moartea unui cetăţean britanic. Acest lucru este ceva care, cred, va fi condamnat de restul lumii alături de noi'', a spus oficialul britanic.

Alte stiri din Externe

Ultima oră