Vicepremierul italian are planuri care amintesc de nazism în privinţa rromilor din Italia

19 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Vicepremierul italian are planuri care amintesc de nazism în privinţa rromilor din Italia

Cunoscut deja pentru luările sale de poziţie dure şi controversate, vicepremierul şi ministru de Interne italian Matteo Salvini şochează din nou, cu o declaraţie care aminteşte de ideile naziste. Salvini, lider al partidului de extremă-dreapta Liga, şi-a făcut deja un renume prin interzicerea accesului în porturile italiene pentru ambarcaţiunile organizaţiilor umanitare care participă la operaţiunile de salvare a migranţilor. Acum a venit rândul rromilor din Italia.

Salvini a promis luni că va lua măsuri împotriva minorităţii rrome, făcând o legătură între această minoritate etnică şi "furturi şi ilegalităţi". Într-o declaraţie pentru postul local de televiziune TeleLombardia, el a spus că ministerul său pregăteşte un dosar "privind situaţia rromilor din întreaga Italie pentru a vedea cine, cum şi câţi sunt".

"Am cerut la minister să mi se pregătească un dosar privind problema rromilor din Italia, pentru că după Maroni nu s-a mai făcut nimic în acest sens, iar acum domneşte haosul'', a anunţat Salvini, care a vorbit şi despre realizarea a „ceea ce se numeşte un recensământ, cu scopul de a avea o evidenţă", potrivit cotidianului italian La Stampa.

Salvini consideră că străinii care au ajuns ilegal în Italia trebuie să fie ''expulzaţi'' în baza acordurilor dintre state, însă pe „rromii italieni, DIN PĂCATE, trebuie să-i ţii acasă.“

Ideea unui recensământ concentrat pe o minoritate anume este pentru unii o reminiscenţă înfricoşătoare a persecuţiilor naziste. Rromii au fost alături de evrei victime ale Holocaustului.

''Ministrul de Interne nu pare să știe că legea italiană nu permite un recensământ bazat pe etnie", a comentat Carlo Stasolla, președinte al ''Asociației pe 21 iulie'', care se ocupă cu protecția drepturilor minorităţilor, cum ar fi rromii și sinti. 

„În plus, există deja date și numere privind persoanele care trăiesc în taberele oficiale și neoficiale - continuă Stasolla - și foarte puţini rromi ilegali sunt apatrizi, astfel încât să fie expulzaţi. De asemenea, reamintim că rromii italieni sunt prezenţi în țara noastră de cel puțin o jumătate de secol și sunt uneori mai italieni decât mulţi dintre concetățenii noștri'', a conchis Stasolla.

După ce cotidianul de centru-stânga La Repubblica a scris că este o propunere-şoc, Salvini a postat pe Facebook: "De ce? Mă gândesc nu doar la furturile (comise de rromi - n.r.), dar şi la acei copii (rromi - n.r.) educaţi în tabere (de rromi - n.r.) să fure şi să comită alte ilegalităţi", notează şi agenţia de presă germană DPA, preluată de agerpres.ro.

 

Retorica antirromi şi antiimigranţi a adus partidului Liga numeroase voturi, iar Salvini o foloseşte din nou înaintea unor tururi secunde la scrutine locale la 24 iunie, în care formaţiunea sa este de aşteptat să obţină rezultate bune.

Duminică, el a participat la un marş în Seregno, în apropiere de Milano, unde candidata Ligii la primărie, Ilaria Cerqua, a spus că a vota în favoarea ei înseamnă a vota pentru un oraş "fără solicitanţi de azil, fără tabere cu rromi, fără moschei".

Celălalt vicepremier, Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), aliatul la guvernare al Ligii, a amintit că recenzarea unei părţi a populaţiei pe bază etnică este contrară legii italiene.

Cifre oficiale nu există, însă o asociaţie apropiată acestei comunităţi estimează că în Italia se află între 120.000 şi 180.000 de romi, majoritatea având cetăţenie italiană.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră