Vassiliki Thanou, prima femeie care depune jurământul în funcția de premier al Greciei

28 Aug 2015
Vassiliki Thanou, prima femeie care depune jurământul în funcția de premier al Greciei
Președinta Curții Supreme a Greciei, Vassiliki Thanou, a fost desemnată în fruntea Executivului grec până la alegerile anticipate, prevăzute pentru luna septembrie. În vârstă de 65 de ani, Vassiliki Thanou a fost prima femeie președintă a Uniunii magistraților și procurorilor înainte de a deveni președinta Curții Supreme. 
 
Desemnarea lui Vassiliki Thanou în funcția de premier interimar vine după ce, săptămâna trecută, fostul premier Alexis Tsipras și-a anunțat demisia și a cerut alegeri parlamentare anticipate. Decizia a fost luată imediat ce Atena a primit prima tranșă din noul pachet de asistenţă financiară, în valoare de 85 de milioane de euro.
 
Syriza ar obține 23% din voturi la alegerile anticipate din septembrie
 
Partidul Syriza, al lui Alexis Tsipras, se situează pe prima poziție în preferințele electoratului în perspectiva alegerilor anticipate din septembrie, fiind urmat de formațiunea conservatoare Noua Democrație, potrivit unui sondaj realizat de agenția ProRata. 
 
Astfel, sondajul — realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane — arată că Syriza este susținută de 23% din alegătorii greci (față de 26% în luna iulie), iar Noua Democrație de 19,5% (comparativ cu 15% în iulie).
 
Unitatea Populară, partidul format săptămâna trecută de foștii membri ai Syriza care s-au opus ultimului program de asistență financiară pentru Grecia, în valoare de 86 de miliarde de euro, este susținut de 3,5% din electorat, plasându-se pe poziția a treia.
 
În fine, Grecii Independenți, aliatul formațiunii Syriza în fosta coaliție guvernamentală condusă de Alexis Tsipras, ar obține 2% din voturi, scor inferior pragului de 3% necesar accederii în parlament.
 
Potrivit aceleiași anchete sociologice, 64% dintre greci consideră că decizia lui Tsipras de a demisiona a fost una greșită, iar 68% sunt de părere că Grecia trebuie să rămână în zona euro cu orice costuri, chiar dacă acest lucru ar însemna continuarea măsurilor de austeritate.
 
În Grecia vor avea loc luna viitoare alegeri legislative anticipate, data probabilă a scrutinului fiind 20 septembrie. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră