Vaduva lui Litvinenko il acuza pe Putin ca ar fi in spatele uciderii sotului ei

01 Aug 2015
Vaduva lui Litvinenko il acuza pe Putin ca ar fi in spatele uciderii sotului ei
Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost acuzat diret de uciderea lui Aleksandr Litvinenko, de catre familia defunctului, relateaza Euronews. 
Avocatul familiei victimei a invitat justitia britanica sa il declare responsabil de otravirea fostului spion al FSB, in 2006, la Londra, pe presedintele Putin. Ultima audiere in cadrul anchetei publice a avut loc vineri, in capitala britanica.
Aleksandr Litvinenko, un fost agent KGB si FSB, a murit incet si in dureri mari in noiembrie 2006.
Cu cateva saptamani mai inainte, el bause o cana cu ceai impreuna cu un fost agent rus la un hotel de lux situat la mai putin de 1,5 km distanta de Palatul Buckingham. Marina Litvinenko a subliniat acuzatiile la adresa autoritatilor ruse, apreciind ca sotul ei s-a luptat pentru a denunta coruptia si actiunile FSB si ale anumitor persoane de la cel mai inalt nivel al puterii.
Litvinenko a fost vazut ca un tradator si a platit pretul pentru asta, viata sa", a declarat sotia fostului agent FSB. Rusia a denuntat vineri ancheta publica, "selectiva si politizata", dusa de Marea Britanie in cazul fostului agent. "Selectivitatea anchetatorilor si refuzul lor de a tine cont de punctele de vedere ale serviciilor ruse competente este o dovada suplimentara ca Marea Britanie nu intentioneaza sa renunte la politizarea acestui proces si la interpretarea arbitrara a circumstantelor cauzei", a declarat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.
Ancheta publica in cazul mortii lui Litvinenko, o procedura ordonata de Guvernul britanic care permite insa ca documentele sensibile sa fie examinate cu usile inchise, a inceput in luna ianuarie si s-a incheiat vineri. Curtea isi va face publice concluziile sale inainte de sfarsitul anului.
Omul de afaceri Dmitri Kovtun, unul din principalii suspecti de otravirea lui Litvinenko, si-a anulat marturia pe care trebuia sa o depuna, la inceputul acestei saptamani, de la Moscova prin legatura video, in fata Curtii Regale Justitie din Londra, el afirmand ca nu a primit permisiunea autoritatilor ruse. "Un astfel de interogatoriu ar fi fost contrar acordurilor internationale in vigoare intre Rusia si Marea Britanie in domeniul judiciar, precum si procedurii penale ruse", a explicat diplomatia de la Moscova.
Politia britanica, care are in vedere o posibila implicare a Kremlinului in acest caz, ii suspecteaza pe rusii Dmitri Kovtun si Andrei Lugovoi, acesta din urma fost agent devenit deputat, de otravirea lui Litvinenko, opozant al presedintelui Vladimir Putin, intr-un mare hotel londonez la 1 noiembrie 2006.


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră