Cinci ani de lagăr pentru un blogger rus. Tânărul a postat videoclipuri despre Ucraina

31 Dec 2015 | scris de Cristi Ionescu
Cinci ani de lagăr pentru un blogger rus. Tânărul a postat videoclipuri despre Ucraina

Un blogger rus a fost condamnat la cinci ani de muncă silnică într-un lagăr pentru că a postat online înregistrări video proucrainene considerate de justiție drept apeluri publice la ură, a anunțat organizația neguvernamentală rusească Sova, care denunță sentința 'prea severă', potrivit AFP.

Un tribunal din Tomsk (Siberia occidentală) l-a recunoscut pe Vadim Tiumențev vinovat de incitare la ură interetnică și de activități extremiste și 'l-a condamnat la cinci ani de lagăr', a precizat această ONG, specializată în studiul xenofobiei. De asemenea, lui Tiumențev i s-a interzis utilizarea Internetului trei ani, potrivit aceleiași surse.

'Considerăm această sentință prea severă, ținând cont de faptul că ea a fost dată doar pentru postarea online a înregistrărilor video', a subliniat ONG.

În imaginile respective, difuzate pe YouTube, Vadim Tiumențev invita la expulzarea din Rusia a refugiaților din regiunile rebele ucrainene Donețk și Lugansk, acuzându-i în special că 'au trădat Ucraina'.

Rusia 'pare hotărâtă să împiedice libertatea exprimării sub orice formă ar exista', a denunțat într-un comunicat Mark P. Lagon, președintele ONG americane Freedom House.

Alte stiri din Externe

Ultima oră