Urmele atentatorului din Manchester ajung și în Germania. Poliţia britanică îi caută complicii

25 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Urmele atentatorului din Manchester ajung și în Germania. Poliţia britanică îi caută complicii

Pare tot mai limpede că autorul atentatului din Manchester nu a acționat de unul singur. Poliția caută în continuare complicii bărbatului în vârstă de 22 de ani care a ucis 22 de oameni şi rănit alţi 64 la Manchester Arena. Înaintea faptei, Salman Abedi s-a aflat la Düsseldorf, scrie dw.com.

Cu patru zile inaintea săvârșirii atentatului, Salman a zburat de la Düsseldorf la Manchester, relatează publicația germană Focus, citând surse ale autorităților de securitate de la Berlin.

Și in 2015, atentatorul s-a aflat la bordul unui avion din Frankfurt/Main cu destinația Marea Britanie. Mai înainte, el a avut parte de o pregătire paramilitară în Siria. Această informație i-ar fi furnizat-o Scotland Yard Oficiului federal de Criminalistică (BKA), scrie Focus, citată de dw.com.

Aceeași publicație germană mai notează că atentatorul nu se afla pe vreo listă sau într-o bancă de date internațională de căutare, în care sunt cuprinse numele islamiștilor suspecți. Nici măcar nu se afla sub observația autorităților de resort. Rețelele teroriste sunt foarte strânse, scrie Focus, indicând surse BKA. Acum se verifică dacă Salman Abedi nu a cunoscut în timpul pregătirii paramilitare din Siria persoane cu care s-a întâlnit mai târziu in Germania, în landurile Renania de Nord/Vestfalia sau Hessa.

Poliția britanică pornește de la ipoteza că Salman ar fi fost sprijinit de o rețea islamistă în planificarea atentatului comis în timpul unui concert pop susținut de cantăreața americană Ariana Grande la Manchester. Între timp poliția britanică a arestat mai multe persoane bănuite de complicitate.

Numai că la Londra există şi o stare de nervozitate accentuată pe tema atentatului. Poliţia metropolitană a anunţat că încetează schimbul de informaţii cu SUA pe această temă, după ce o serie de informaţii din dosarul anchetei au fost date publicităţii de presa americană.

Potrivit cotidianului american The New York Times, bomba detonată la Manchester era puternică şi sofisticată. Aceasta este concluzia după analizarea fotografiilor poliţiei, iar dezvăluirile cu pricina au scos din sărite Londra.

Pe baza fotografiilor din dosar, New York Times scrie că la locul atentatului poliţia ar fi găsit fragmente metalice, un rucsac şi o baterie. Şi chiar publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru și bucăți de metal și șuruburi.

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievați de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era "puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar și că șrapnelul (bucățile de metal) a fost dispus cu grijă și metodic" pentru a face cât mai multe victime.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră