Urmările Dieselgate: Amenzi uriaşe pentru producătorii auto care trişează

06 Apr 2017 | scris de Istvan Deak
Urmările Dieselgate: Amenzi uriaşe pentru producătorii auto care trişează

Parlamentul European a votat pentru înăsprirea regulilor care vizează omologarea noilor vehicule în Uniunea Europeană și pentru acordarea de puteri sporite Comsiei Europene, mai ales în ceea ce privește verificarea noxelor.

Sunt decizii luate pe fundalul scandalului Dieselgate, care a scos la iveală trucarea de către compania Volkswagen a rezultatelor testelor de emisii poluante. Conform proiectului votat de eurodeputați, Bruxelles-ul va putea amenda în viitor producătorii cu până la 30.000 de euro pentru fiecare mașină neconfromă cu legislația. 

Totodată, testările se vor face la laboratorul European de Cercetare din Italia.

A fost respinsă însă crearea unei agenții independente de verificare, cerută insistent de activiștii pentru mediu.

Votul din Parlamentul European are puterea să schimbe lucrurile în bine, a spus, la RFI, Julia Poliscanova, manager la Transport&Environment, o organizație neguvernamentală internațională, cu sediul la Bruxelles. În Uniune există în continuare state dependente de industria auto și implicit un conflict de interese, însă acordarea de puteri sporite Comisiei, peste capul autorităților naționale, va elimina orice complicitate între guverne și producători, crede Julia Poliscanova: 

"Suma de 30 de mii de euro este similară cu cea din legsilația americană. Este important că pentru prima dată asemenea atribuții sunt conferite Comisiei Europene, care va putea amenda producătorii auto la nivel european. Toți consumatorii europeni vor avea beneficii similare, ceea ce reprezintă un mare proges", a declarat aceasta.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră