Uraganul Harvey lovește cu furie sudul Statelor Unite

26 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Uraganul Harvey lovește cu furie sudul Statelor Unite

Uraganul Harvey, clasat în categoria 4 pe o scară cu 5 trepte, a lovit SUA între Rockport și Port Arnsas. Vântul a atins 215 km/h pe litoral. Harwey este considerat cel mai puternic uragan, după cel dezlănțuit în 2005. 

Centrul meteo american avertizeaz că Harvey devine un uragan major cu potențial mortal la intrarea lui pe continentul american, în Texas. Alerta de urgan a fost emisă pentru o zonă de 500 de kilometri de litoral texan. Astfel, Harvey poate deveni uraganul cel mai puternic care afectează continentul american, după uraganul Wilma care a lovit Florida în urmă cu 12 ani, potrivit Centrului național al uraganaelor (NHC) din Miami. 
Vineri, guvernatorul statului Texas i-a cerut oficial președintelui Donald Trump să declare stare de catastrofă naturală. 
Houston, cel mai mare oraș aflat în calea uraganului Harvey, cu 2,3 milioane de locuitori, situat la circa 30 de km de coastă, se așteaptă la ploi torențiale timp de cinci zile.

În Louisiana, statul învecinat, pregătirile vizează cantitățile mari de apă care ar putea cădea în Nouvelle Orleans, oraș extrem de expus inundațiilor. Guvernatorul statului, John Edwards, a anunțat că sute de vapoare și o jumătate de milion de saci cu nisip au fost puse în calea valurilor. De altfel, Mitch Landrieu, primarul orașului Nouvelle Orleans, declara la o conferință de presă că se așteaptă la inundații localizate. Orașul a fost devastat de uraganul Katrina în 2005, când 1.800 de persoane și-au pierdut viața. 

Îngrijorările legate de Harvey sunt majore. Este vorba de consecințele pe care le-ar putea avea asupra rafinăriilor din regiunea texană.

Traiectoria uraganului ar putea afecta în mod direct chiar în mijlocul culoarului american al rafinăriilor, care reprezintă aproximativ șapte milioane de barili zilnic, au precizat surse din oficiale.  

NASA a publicat pe Twitter imagini cu uraganul Harvey surprins din spațiu.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră