Uniunea Europeană îşi pregăteşte o armată

14 Noi 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Uniunea Europeană îşi pregăteşte o armată

Douăzeci și trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, să participe la  la un mecanism de cooperare extinsă în domeniul securității, care va pune bazele așa-numitei uniuni a apărării europene. Singurele țări care încă nu au semnat acordul sunt Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Malta și Portugalia, potrivit politico.eu.

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din 23 de țări membre au semnat o notificare a intenției lor de a crea Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), inițiativă care le permite țărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacității militare.

După semnarea notificării, o decizie finală de lansare a 'uniunii apărării' este așteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Participarea la această inițiativă este voluntară pentru statele UE.

Uniunea Europeană subliniază că PESCO este complementară cu NATO, organizație din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE.

Potrivit Reuters, propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european și o rețea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacție la crize și pregătiri comune ale ofițerilor militari.

În multe state ale UE forțele armate sunt subfinanțate, dotate inadecvat, reduse numeric, ineficiente sau, cum este și cazul armatei germane, Bundeswehr, doar parțial capabile de intervenție, deoarece nu fac față unor misiuni moderne și războaielor cibernetice. Nou creata Uniune de Apărare, căreia nu vor să-i aparțină toate statele UE, își propune să schimbe toate aceste neajunsuri, comentează Deutsche Welle.

Dar Uniunea de Apărare nu presupune automat și crearea unei armate europene unitare și integrate.  
O astfel de armată ar fi, ce-i drept, utilă, dar nu poate fi impusă dintr-o sumedenie de motive politice. Acest prim pas se referă la o mai bună coordonare a proiectării și achiziției de armament, vehicule și tehnică de luptă. E mult mai eficient și mai ieftin să produci un camion pentru toate cele 23 de armate, decât să concepi pentru fiecare țară ceva nou. Pentru a înțelege acest lucru simplu, partenerii europeni au avut nevoie însă de decenii, mai scrie Deutsche Welle.

Alte stiri din Externe

Ultima oră