Ungaria vrea să închidă graniţa cu România: „Dacă vii în Ungaria nu poţi să le iei locurile de muncă ungurilor”

09 Iun 2015
Ungaria vrea să închidă graniţa cu România: „Dacă vii în Ungaria nu poţi să le iei locurile de muncă ungurilor”
Partidul de guvernământ din Ungaria vrea să elaboreze o lege prin care să închidă imigranţilor frontiera de sud – cu România, Croaţia şi Serbia -, a declarat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, relatează uk.reuters.com.

Premierul Viktor Orban a catalogat „la limita nebuniei” cotele de imigranţi clandestini propuse de Uniunea Europeană (UE), în contextul în care mii de persoane au murit încercând să ajungă din nordul Africii în Europa, pe Mediterana, o criză care s-a acutizat anul acesta.

Până la sfârşitul lui mai, aproximativ 50.000 de imigranţi au trecut ilegal în Ungaria, faţă de 43.000 în aceeaşi perioadă de anul trecut, a declarat duminică Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al Fidesz.

Cei mai mulţi solicitanţi de azil îşi continuă drumul către alte state UE, însă Germania şi Austria au semnalat că plănuiesc să trimită aproximativ 15.000 de imigranţi înapoi în Ungaria.

El a subliniat că, ţinând cont de acest lucru, este necesar să se adopte „măsuri urgente”.

„Grupul parlamentar al Fidesz intenţionează să elaboreze un proiect de lege care să propună în fapt închiderea frontierei de sud prin anumite mijloace legale”, a declarat Rogan pentru postul de radio Kossuth.

„În practică acest lucru ar însemna să adoptăm o lege care să spună că cei care intră în Ungaria dintr-o ţară sigură – dintr-o ţară de tranzit sigură – nu pot cere azil politic aici”, a precizat el.

Ungaria se învecinează în sud cu România, Serbia şi Croaţia. Serbia nu face parte din UE, iar România şi Croaţia nu sunt membre ale zonei Schengen.

Guvernul ungar a lansat săptămâna trecută o campanie publică împotriva imigranţilor ilegali. Pe penaouri se pot citi mesaje ca „Dacă vii în Ungaria nu poţi să le iei locurile de muncă ungurilor”.

Luna trecută, Comisia Europeană a elaborat un mecanism provizoriu prin care țările Uniunii Uuropene vor fi obligate să preia 20.000 de refugiați. CE a propus astfel, o repartizare „pe cote" pentru fiecare ţară în parte. Procesul se va extinde pe durata a doi ani, timp în care imigranţii care solicită azil trebuie distribuiţi „corect şi echilibrat" între toate statele membre.

României îi revine, în urma deciziei CE, o cotă de 2.000 de refugiaţi. Pentru fiecare refugiat primit de România, Comisia Europeană va aloca 6.000 de euro per persoană. De altfel, suma totală pe care UE a pregătit-o pentru valul de refugiaţi este de 50 de milioane de euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră