Ungaria, amenințată de UE

30 Apr 2015
Ungaria, amenințată de UE
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a amenințat pe premierul ungar Viktor Orban cu lansarea unei ”lupte”, dacă își menține dorința de a relansa dezbaterea privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Ungaria.

”Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene interzice pedeapsa cu moartea, iar Orban ar trebui să spună în mod clar că nu asta este intenția sa, și, dacă asta este intenția, va fi o luptă”, a declarat Jean-Claude Juncker, potrivit Le Figaro.

Uniunea Europeană a reamintit miercuri că pedeapsa cu moartea este interzisă pe teritoriul său, după ce premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat intenția de a relansa dezbaterea privind acest subiect în țara sa.

Potrivit unei surse comunitare, dacă Ungaria reintroduce pedeapsa capitală, va fi declanșată o procedură care ar putea conduce la sancțiuni, cum ar fi suspendarea drepturilor de vot ale țării în Consiliul European, instanță de decizie a celor 28 de state membre ale UE.

Abolită în Ungaria în 1990, după revenirea la democrație, pedeapsa capitală nu poate fi reintrodusă, în virtutea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, la care această țară a aderat în 2004. (M.C)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră