Ungaria cere procedură de infringement pentru Austria, din cauza reducerii alocațiilor pentru copii

15 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Ungaria cere procedură de infringement pentru Austria, din cauza reducerii alocațiilor pentru copii

Guvernul ungar i-a cerut luni comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Marianne Thyssen, să iniţieze împotriva Austriei o procedură de infringement după ce Guvernul austriac a decis ca alocaţiile acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria să fie ajustate în funcţie de costul vieţii din ţările lor de origine.

Informația a fost comunicată luni agenţiei ungare de presă MTI,de secretarul de stat responsabil de relaţia cu parlamentul din cadrul Ministerului ungar al Justiţiei, scrie hirado.hu.

Reamintim că măsura luată de Guvernul de la Viena a deranjat și autoritățile de la București, care au apreciat-o drept discriminatorie și au afirmat că studiază posibilitatea de a se adresa Curţii de Justiţie a UE pentru soluționare.

Dacă Executivul comunitar se va pronunţa împotriva deschiderii unei asemenea proceduri de infringement, atunci Ungaria se va adresa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), a declarat secretarul de stat ungar Pal Volner.

Pentru Ungaria, interesele lucrătorilor ungari sunt pe primul plan, iar Guvernul de la Budapesta va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca drepturile lor în străinătate să nu fie încălcate, a adăugat el.

Legea austriacă privind ajustarea acestor alocaţii a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Măsurile

Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care Guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine.

Secretarul de stat ungar a precizat că, în urma intrării în vigoare a noii legi, alocaţiile plătite de Guvernul austriac pentru copiii lucrătorilor ungari ce nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria reprezintă aproximativ 56% din suma acordată anterior.

Guvernul ungar i-a trimis pe 7 ianuarie celui austriac o notă diplomatică în care îi atrage atenţia că respectiva lege contravine normelor europene.

Tot pe 7 ianuarie, Comisia Europeană a anunţat va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocaţiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat că în principiu legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului UE.

Ce spune România

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pe 6 ianuarie, la Digi 24, că Guvernul român evaluează posibilitatea de a se adresa CJUE în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului.

"E un caz clar de discriminare, de ce? Pentru că românii care muncesc în Austria plătesc impozitele şi taxele ca orice muncitor sau om încadrat în muncă din Austria, indiferent de naţionalitate. Deci ei contribuie la bugetul statului. Din acest punct de vedere evaluăm acum în prezent posibilitatea, dacă nu vor exista posibilităţi de a reduce această discriminare, să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă şi probabil că nu vom fi singuri", a punctat Meleşcanu.

Ministrul a afirmat că, din estimări, alocaţiile copiilor afectaţi de măsură ar scădea la jumătate.

"Din calculele făcute de noi, probabil pentru copiii care sunt în România, ai căror părinţi lucrează în Austria, va fi o scădere de 50% a acestor subvenţii. Din punctul nostru de vedere este clar o discriminare, pentru că suntem toţi cetăţeni europeni şi, potrivit tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, nu se admit niciun fel de discriminări, inclusiv în domeniul social, şi în al doilea rând pentru că noi suntem cei care pierdem mai mult, întrucât calculul se face în funcţie de nivelul de trai din fiecare ţară", a evidenţiat ministrul român.

Cum vede situația Guvernul de la Viena

În viziunea Guvernului conservator austriac, alocațiile pentru copiii care au părinți care lucrează în Austria trebuie raportate la costurile vieții din țările respective, dacă acești copii nu se află alături de părinții lor, în Austria.

Mai exact, copiii români, bulgari sau maghiari își vor vedea alocațiile diminuate, în timp ce alocațiile pentru copiii aflați în Belgia sau Elveția ar urma să crească, potrivit costului vieții din aceste țări.

Ce spune Comisia Europeană

Situația nu este considerată normală de Executivul de la Bruxelles, potrivit stiri.tvr.ro.

"Indexarea beneficiilor familiilor nu este permisă de legislaţia eruopeană. Este şi o  problemă de non-discriminare. Dacă angajaţii contribuie la sistemul naţional de bunăstare, este de aşteptat ca ei să primească aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitate şi indiferent de locul unde se află copiii lor", a declarat Nathalie Vandystadt, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Speța poate ajunge la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria nu respectă valorile Uniunii Europene în materie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră