Un ziarist a scris despre mafie şi a fost ucis. Acum, preşedintele slovac cere remanierea Guvernului sau anticipate

04 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Un ziarist a scris despre mafie şi a fost ucis. Acum, preşedintele slovac cere remanierea Guvernului sau anticipate Galerie foto (3)

Apartenenţa la Uniuniunea Europeană a unui stat NU înseamnă, automat, şi siguranţă pentru jurnalişti şi nici libertatea presei. Doi jurnaliști au fost asasinați în Uniunea Europeană în ultimele patru luni.Şi cinci, în total, în ultimii 10 ani. Unul dintre ei, Jan Kuciak, din Slovacia, acum câteva zile. Dar el nu a fost ucis singur, ci împreună cu logodnica sa. Căci mesajul care trebuia transmis de către cei care au comandat crima este cu bătaie lungă. 

Când ucizi un jurnalist pentru că îşi face treaba, nu înseamnă doar că îl scoţi din joc, că îi întrerupi munca, că îi ucizi investigaţia, ci că vrei să dai un exemplu altora. Un semnal de alarmă, că, dacă nu îşi văd de treabă, păţesc la fel. În cazul de faţă "a-şi vedea de treabă", pentru un jurnalist, însemnând să nu mai scrie despre ceea ce deranjează.

Asta se întâmplă în Uniunea Europeană, nu în altă parte. În Malta, nu de mult timp, a fost ucisă o jurnalistă de investigaţie. Acum, un alt jurnalist de investigaţie, dar şi iubita sa. Protecţie pentru presa adevărată? Sprijin pentru ştirile adevărate şi investigaţiile reale, în lupta contra fake news? Vorbe goale!

OCCRP publică investigația lui Jan Kuciak. Printre altele, o poveste despre o fostă candidată Miss Universe și fostă model topless care a devenit, inexplicabil, asistentă a premierului slovac, Robert Fico.

Jan Kuciak a descoperit că în spatele femeii se contura una dintre cele mai violente grupări de crimă organizată din lume, ‘Ndrangheta.

ATICOLUL POATE FI CITIT AICI.

Asasinarea lui Jan Kuciak (27 de ani) şi a logodnicei sale, ambii ucişi cu focuri de armă în locuinţa lor, a provocat un şoc în Slovacia şi a relansat dezbaterea asupra corupţiei şi libertăţii presei, atât în Slovacia cât şi în întreaga Europă.

Ba chiar a scos mii de oameni în stradă. Cel puţin 25.000 de persoane au manifestat vineri la Bratislava şi în alte oraşe ale Slovaciei în memoria lui Jan Kuciak. Organizaţii europene ale media au reacţionat pe reţelele de socializare, s-a creat hashtag, lumea a postat compulsiv în primele două zile, pentru ca ulterior, încet, încet, să se reducă din intensitate. Mortul de la groapă nu se mai întoarce, oricum.

Ce se întâmplă însă în spatele ştirii despre asasinarea jurnalistului slovac? Ei bine, ceva ape s-au tulburat.

Doi colaboratori apropiaţi ai premierului şi-au părăsit posturile după publicarea postumă a articolului lui Kuciak: consiliera sa Maria Troskova şi secretarul Consiliului de Securitate Naţională, Viliam Jasan, ambii negând implicarea lor în afacere. Ministrul Culturii a demisionat, la rândul său, pentru a protesta împotriva asasinatului.

Preşedintele slovac Andrej Kiska a lansat, duminică, un apel la o remaniere profundă a Guvernului sau la alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak.

"Văd acum două soluţii: o remaniere în profunzime a Guvernului sau alegeri anticipate", a declarat Kiska într-o declaraţie televizată referitoare la această asasinare.

Preşedintele slovac a deplâns "aroganţa puterii" actuale şi absenţa de măsuri pentru ieşirea din această "criză de încredere" în care s-a cufundat statul slovac şi instituţiile sale.

"Am aşteptat o săptămână pentru a vedea ce măsuri şi decizii politice va lua guvernul pentru a încerca să aplaneze tensiunile şi să restabilească încrederea", a explicat Kiska. "Nicio soluţie nu a fost evocată. Unii au demisionat, însă nu văd niciun plan pentru a scoate ţara din criza de încredere", şi-a exprimat el regretul.

Şeful guvernului slovac, Robert Fico, a acuzat opoziţia că a instrumentalizat acest asasinat ca "armă politică, pentru a scoate oamenii în stradă".

Şapte suspecţi au fost reţinuţi joi, cadrul investigaţiei deschise după ce jurnalistul Jan Kuciak şi iubita sa au fost împuşcaţi în locuinţa lor. 

Dar sâmbătă autorităţile slovace au eliberat din arest cei şapte suspecţi - toţi italieni - reţinuţi în urma asasinării jurnalistului, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

"Pe durata legală (a ordonanţei) de reţinere - 48 de ore - poliţia a căutat şi verificat elemente necesare inculpării. Odată trecute cele 48 de ore, persoanele au fost eliberate din detenţie", a explicat purtătoarea de cuvânt.

Jan Kuciak este primul ziarist care a fost asasinat până în prezent în Slovacia. Anchetele sale jurnalistice se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia, toţi cei reţinuţi în urma asasinatului fiind de altfel cetăţeni italieni.

Conform presei slovace, Jan Kuciak îl bănuia în special pe Antonino Vadala (aflat printre cei şapte reţinuţi) şi pe mai mulţi membri ai familiei acestuia de legături cu mafia 'Ndrangheta, scrie agerpres.ro.

Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra pentru website-ul slovac aktuality.sk. Funeraliile sale au loc sâmbătă în satul Stiavnik, aproape de frontiera cehă. Iubita sa, Martina Kusnirova, a fost înmormântată vineri, îmbrăcată în rochie de mireasă.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră