Un eurodeputat acuză Comisia Europeană de laşitate. Manevra lui Viktor Orban va întrerupe procesul de aderare la Schengen!

19 Sep 2015
Un eurodeputat acuză Comisia Europeană de laşitate. Manevra lui Viktor Orban va întrerupe procesul de aderare la Schengen!
Comisia Europeană (CE) a reafirmat vineri că nu sprijină ideea ridicării de garduri la granițe pentru oprirea valului de imigranți, dar consideră că revine Ungariei să decidă cum își protejează frontiera cu Croația, relatează agenția EFE, citată de agerpres.ro. Nu este pentru prima oară când face o astfel de declaraţie, de alfel.

„Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie să o facă, pentru că este frontiera externă (a UE) și are dreptul să o controleze cum crede de cuviință”, a declarat vineri la o conferință de presă Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a CE. 

Comisia consideră că, până când se vor conveni la nivel european reguli comune pentru gestionarea crizei refugiaților, statele membre trebuie să se asigure că toate persoanele care intră pe teritoriul lor sunt identificate și li se oferă posibilitatea să ceară azil dacă doresc, situație valabilă și în cazul Croației, deși aceasta nu face parte din spațiul Schengen. „Croația trebuie să respecte codul Schengen și normele sistemului de azil”, a menționat Natasha Bertaud, amintind că autoritățile de la Zagreb sunt obligate să identifice refugiații și să le ia amprentele digitale. 

Revoltată de această atitudine delăsătoare a Comisiei în faţa măsurilor dure luate de Ungaria, dar mai ales faţă de extinderea gardului antiimigranţi la graniţa cu România, Sophie in’t Veld, eurodeputata liberală olandeză, acuză CE de „laşitate incredibilă” în cazul Ungariei, scrie Le Soir.

Împreună cu Guy Verhofstadt şi încă un eurodeputat, ea a adresat o scrisoare comisarilor europeni, cerând explicaţi privind legalitatea zidurilor ridicate de Ungaria.

„Ştiu că trecem printr-o situaţie de criză, că Ungaria e confruntată cu un flux migratoriu enorm. Ştiu că UE trebuie să ajute Ungaria. Dar asta nu justifică deloc ceea ce este pe cale să facă Viktor Orban, premierul Ungariei.

Cerem Comisiei să spună clar dacă gardul de la frontiera ungară cu Croaţia şi România nu este o încălcare a Acordurilor Schengen. Frontierele interne ale UE nu sunt acelaşi lucru cu cele externe. Croaţia şi România fac parte din UE. Ele nu fac parte din Spaţiul Schengen, dar vor să adere. Manevra lui Viktor Orban va întrerupe acest proces.

Nu sunt juristă, dar după păerea mea ridicarea de ziduri între ţări ale UE ar trebui să fie contrară tratatelor europene care elimină frontierele. Aş vrea deci un răspuns de la Comisie”, solicită eurodeputata olandeză.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră