Un crucişător american, găsit după 72 de ani de la scufundare

20 Aug 2017
Un crucişător american, găsit după 72 de ani de la scufundare

Crucișătorul american USS Indianapolis, scufundat înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a rămas mult timp de negăsit. Epava sa a fost localizată 72 de ani mai târziu în Marea Filipinelor, la o adâncime de 5,5 kilometri, a anunțat Paul Allen, cofondator al Microsoft, care a condus echipa ce a realizat căutările, relatează duminică AFP, citată de agerpres.ro.

Nava USS Indianapolis, la bordul căreia se afla un echipaj de 1.191 de oameni, s-a scufundat în noaptea de 29 spre 30 iulie 1945, după ce a fost lovită cu torpile de un submarin japonez.

Crucișătorul american a fost torpilat de submarinul japonez I-58 la doar câteva zile după ce efectuase o misiune secretă: să transporte componentele și uraniul bombei atomice ce urma să fie folosită pe 6 august 1945 la Hiroshima. 

Aproximativ 800 de bărbați, mulți fără veste de salvare, care au supraviețuit scufundării navei, au stat agățați de plute improvizate în apele pline de rechini timp de aproape cinci zile. Când echipele de salvare au sosit, au mai fost găsiți în viață doar 316. Dintre aceștia, 22 trăiesc și astăzi, potrivit Marinei SUA.

Este considerat cel mai mare dezastru din istoria marinei americane și cel mai mare atac al rechinilor menționat vreodată.

"Să poți avea ocazia să aduci un omagiu oamenilor curajoși de pe USS Indianapolis datorită descoperirii unei nave care a jucat un rol atât de important pentru încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, este o adevărată onoare", a spus Paul Allen.

Conform Marinei SUA, această descoperire este remarcabilă având în vedere "adâncimea la care a fost găsită epava".  Echipa lui Paul Allen continuă explorarea sit-ului și intenționează să propună o explorare video în direct a epavei în următoarele săptămâni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră