Un cetățean german va sta după gratii pentru un comentariu rasist pe Facebook

17 Oct 2015
Un cetățean german va sta după gratii pentru un comentariu rasist pe Facebook
Instanțele de judecată din Europa încep să trateze cu tot mai mare seriozitate și rigoare postările pe rețelele de socializare.  

Chiar dacă multi nu conștientizează nici la această oră, Facebook este considerat spațiu public, iar orice mesaj calomnios sau care incită la violență sau ura rasială se poate lăsă cu amenzi usturătoare și chiar trimiterea după gratii.

Un cetățean german s-a convins pe propria-i piele. La data de 1 septembrie anul curent, bărbatul a postat un comentariu violent la un articol publicat de ediția a online a ziarului Nordbayerischer-Kurier.

Folosind contul personal de Facebook, el și-a exprimat supărarea față de o știre privind violarea unei tinere de 20 de ani de doi bărbați străini, astfel: “Germani treziți-vă, să punem mâna pe arme, să îi împușcăm pe toți la graniță și să îi lăsăm acolo pentru intimidare, asta ar economisi și gardul din Ungaria”.

Redacția a salvat mesajul, l-a șters ulterior și a depus plângere împotriva autorului lui. Bărbatul de 47 de ani a ajuns în timp record în fața judecătorilor și a fost găsit vinovat pentru incitare la violență. El a fost amendat cu 1.200 de euro.

“Normal că eu am formulat acea postare, însă care german pune mâna pe arme în urma unui asemenea comentariu? Facebook-ul abundă de asemenea comentarii”, s-a apărat bărbatul și a înaintat un recurs.

Judecătorul i-a recomandat să retragă recursul, altfel îi va mări amenda.

“Nu fac parte din extrema dreaptă. Am prieteni străini pe Facebook, dar trebuie să facem o diferențiere între refugiați și străini. O să îmi retrag recursul, dar prefer să merg la închisoare, decât să plătesc vreun euro pentru asta”, a încheiat bărbatul din Bayreuth.

La ieșirea din sala de judecată, el le-a strigat procurorului și judecătorului că abia acum ia în calcul înscrierea în partidul neonazist NPD.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră