Ultimatum pentru Grecia: pleacă din Schengen dacă nu opreste refugiaţii

27 Ian 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Ultimatum pentru Grecia: pleacă din Schengen dacă nu opreste refugiaţii

 

Anul trecut peste 850.000 de refugiaţi au tranzitat Grecia în drumul lor spre Occident.

Afectată de o criză economică majoră, Grecia s-a dovedit incapabilă să gestioneze eficient afluxul de refugiaţi veniţi din Turcia mai ales că în toamna trecută multe ţări din Occident anunţau că sunt gata să-i primească pe cei fugiţi din calea războiului.

Deocamdată,e greu de crezut că aceasta problemă poate fi rezolvată cu actualele resurse pe care le are Grecia la dispoziţie in ciuda ajutorului financiar de la Bruxelles. Nici ameninţarea cu excluderea din Schengen nu poate sta în picioare din cauza implicaţiilor asupra funcţionarii însăşi a spaţiului european. Pare , mai degrabă, o presiune asupra Greciei de a accepta pe teritoriul sau înfiinţarea unor centre de refugiaţi care să mai reducă din pretenţiile Turciei în negocierile cu UE, în aceiaşi problemă a imigranţilor.

 

De altfel, ieri, Belgia a cerut Greciei înfiinţarea unor centre de refugiaţi pe teritoriul său, propunere respinsa de oficialii de la Atena.

Printre soluţiile avansate pentru rezolvarea crizei imigranţilpr se află şi cea potrivit căreia trebuie creat un mini-Schengen pentru ţările din Vest şi crearea unor mari centre de triere în cadrul ţărilor de la periferia UE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră