UE vrea să interzică uleiul de palmier. Care sunt primele ţări afectate

12 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UE vrea să interzică uleiul de palmier. Care sunt primele ţări afectate

Interdicția UE privind uleiul de palmier ar putea pune în pericol 20.000 de locuri de muncă în domeniul apărării. Marea Britanie riscă să piardă contracte de apărare în valoare de 5 miliarde de lire sterline, în cazul în care planul UE de a interzice uleiul de palmier merge înainte, relatează politicshome.com.

Marea Britanie se află în concurență cu Franța pentru contractele de apărare cu Malaezia în valoare de 5 miliarde de lire sterline, ambele țări încercând să facă avioane de luptă și alte echipamente militare.

Cu toate acestea, o interdicție a uleiului controversat câștigă teren în UE, deoarece este un puternic factor de defrișare care contribuie la schimbările climatice. Parlamentul European a interzis deja uleiul de palmier, iar Consiliul de Miniștri este chemat să-i urmeze exemplul.

Ministrul malaysian Mah Siew Keong a atacat interdicția UE și a amenințat că va înceta să mai facă comerț cu Europa dacă ar procedurile privind interdicţia.

"Dacă aceste campanii de ură și politica discriminatorie împotriva uleiului de palmier vor continua, putem să ne opunem și ei. Nu vă așteptați să continuăm să cumpărați produse europene ", a declarat Mah.

Dacă Marea Britanie va câștiga contractele, ar putea salva 20.000 de locuri de muncă. Totuși, guvernul francez a promis că se va opune aprobării complete a interdicţiei UE pentru a-i convinge pe malaysieni să le ofere contracte lucrative.

Mah se va deplasa în Marea Britanie în această săptămână, dar sosirea lui a provocat deja o ruptură în guvernul de la Londra. Secretarul pentru mediu, Michael Gove, susține interzicerea uleiului de palmier, dar secretarul apărării, Gavin Williamson, a cerut  sprijin pentru ocuparea forței de muncă în domeniul apărării.

O sursă britanică din apărare a declarat: "Vom face întotdeauna tot ceea ce este în interesul sprijinirii exporturilor noastre de apărare".

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră