Twitter nu mai sancționează "dezinformarea" legată de Covid-19

30 Noi 2022
Twitter nu mai sancționează "dezinformarea" legată de Covid-19

Platforma a spus că „nu mai aplică Politica privind informațiile înșelătoare” asupra virusului, a spus într-un comunicat, scrie Le Parisien.

Elon Musk nu și-a ascuns niciodată viziunea absolută a libertății de exprimare. În acest sens, miliardarul care a cumpărat Twitter în urmă cu o lună, s-a angajat să schimbe moderarea conținutului platformei, de la reactivarea în masă a conturilor interzise până la încheierea luptei împotriva dezinformarii pe Covid. 

„Din 23 noiembrie 2022, Twitter nu mai aplică politica privind informațiile înșelătoare despre Covid-19”, indică un comunicat de presă foarte rar al companiei din San Francisco, care a fost difuzat de presă abia marți.

La fel ca Facebook, Instagram și YouTube, în timpul pandemiei, Twitter avea reguli specifice pentru a combate informațiile false despre sănătate. Platforma decisese în special să raporteze și să elimine mesajele care conțin informații greșite despre vaccinurile Covid, apoi să suspende conturile în cauză după cinci avertismente.

„Credem că acest sistem de avertismente va ajuta la educarea publicului despre politicile noastre și va reduce mai bine răspândirea informațiilor potențial periculoase sau înșelătoare pe Twitter”, a explicat rețeaua de socializare în martie 2021. Dar Elon Musk, proprietarul și șeful actrual al platformei, susține o viziune absolută a libertății de exprimare.

Și el nu și-a ascuns niciodată părerea despre restricțiile de sănătate puse în aplicare în timpul pandemiei, mai ales când au însemnat închiderea temporară a fabricii sale Tesla din California. „Este fascist să le spui oamenilor că nu pot să-și părăsească casele și că ar fi arestați dacă ar face-o. Nu este democratic. Nu este libertate. Dă-le oamenilor înapoi libertatea lor”, a spus el în aprilie 2020, în timpul unei conferințe telefonice pentru analiștii financiari.

Conturi suspendate, restabilite în cele din urmă de Musk

La sosirea sa în fruntea Twitter multimiliardarul a încercat să liniștească ONG-urile și agenții de publicitate care se temeau de o izbucnire de conținut toxic (discurs de ură, dezinformare etc.). El a reiterat că regulile platformei nu s-au schimbat și că conturile interzise nu vor fi restabilite până când va fi înființat un consiliu de moderare a conținutului.

Dar în acest proces multe mărci au fugit, iar Elon Musk, simțindu-se trădat, a luat măsuri. A lansat sondaje pe profilul său, reflectând după el „vocea poporului”, și a reactivat profilul fostului președinte Donald Trump (suspendat în ianuarie 2021 pentru apel la violență). Liderul le-a cerut, de asemenea, inginerilor încă angajați să restaureze aproximativ 62.000 de conturi care fusesera interzise pentru încălcări repetate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră