Un closet a ajuns temă de dezbatere politică în campania electorală din Turcia

01 Iun 2015
Un closet a ajuns temă de dezbatere politică în campania electorală din Turcia
Campania electorală pentru alegerile legislative turce din 7 iunie a ajuns luni într-un punct neaşteptat.

Preşedintele l-a somat pe liderul opoziţiei să demonstreze că el ar avea un closet din aur! Inedită, polemica politico-sanitară a fost lansată de preşedinele Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Kemal Kilicdaroglu, care, în acest weekend, a luat ca ţintă a discursurilor sale giganticul şi luxosul palat al lui Erdogan, semn, potrivit lui, al nebuniei grandorii şi al derivei autoritare a primului om în stat, scrie 20min.ch.

Cu ocazia unei reuniuni publice, sâmbătă, la Izmir, el a denunţat „domnii de la Ankara” pentru care „s-au construit palate, s-au livrat avioane, s-au cumpărat maşini Mercedes şi capace din aur pentru toalete”.

Duminică seara, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune, TRT, Erdogan a răspuns foarte serios afirmaţiilor adversarului său, invitându-l să şi verifice ceea ce afirmă. „Îl invit să facă o vizită. Mă întreb dacă va fi capabil să găsească un capac de closet din aur în toată baia aia”, s-a amuzat şeful statului turc. Adăugând că, dacă se va întâmpla asta, el va demisiona.

La fel de serios, secretarul general al preşedinţiei Republicii, Fahri Kasirga, a anunţat luni că i-a trimis o invitaţie oficială lui Kilicdaroglu.

Omologul din CHP i-a răspuns imediat că nu se pune problema ca şeful său să viziteze un palat construit ilegal, aluzie la o decizie a justiţiei, niciodată respectată, care a ordonat suspendarea lucrărilor la construcţia palatului prezidenţial.

Inaugurat în toamnă, palatul, care are 1.000 de camere şi a costat 490 de milioane de euro, este una dintre ţintele favorite a detractorilor preşedintelui islamo-conservator.

La putere din 2002, Partidul Dreptăţi şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan se prezintă ca favorit, dar ceva mai slăbit la legislativele de duminică. Actualul şef al statului speră să obţină o puternică majoritate pentru a reforma el însuşi Constituţia ţării.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră