Turcia a lansat o ofensivă în nordul Siriei, împotriva milițiilor kurde și a Daesh

09 Oct 2019
Turcia a lansat o ofensivă în nordul Siriei, împotriva milițiilor kurde și a Daesh

Forţele armate turce au lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agenţiile de presă internaţionale.

Erdogan, care numește operaţiunea "Primăvara Păcii",  afirmă că ţintele sunt Daesh (așa numitul "Stat Islamic") și miliţiile kurde YPG, pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

"Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor de teroare la granița noastră de sud și să aducem pacea în zonă", se arată în mesajul președintelui turc.

 

 

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând "o panică uriaşă în rândul populaţiei". O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiaţilor sirieni", a susţinut Erdogan.

Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reaminteşte AFP, preluat de Agerpres.

Turcia ameninţa de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian.

Duminică, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operaţiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliaţii kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic, notează sursa citată. Astfel, Trump a amenințat că va distruge economic Turcia, dacă aceasta încalcă limitele.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră