Tunisia: Femeile musulmane se vor putea căsători cu bărbaţi de altă religie

15 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Tunisia: Femeile musulmane se vor putea căsători cu bărbaţi de altă religie

Femeile musulmane din Tunisia se pot căsători acum şi cu bărbați de altă religie după ce o interdicție împusă acum mai bine de 40 de ani a fost anulată, a anunțat ieri președinția tunisiană, conform middleeastmonitor.com.

"Felicitări femeilor din Tunisia pentru consacrarea dreptului la libertatea de a-şi alege soțul / soția", a scris purtătorul de cuvânt al președintelui, Saida Garrach, pe Facebook.

Anularea oficială a interdicției căsătoriei cu persoane non-musulmane a fost propusă pentru prima oară de președintele Beji Caid Essebsi acum o lună, măsura fiind impusă în 1973.

Conform legii islamice, un bărbat non-musulman nu se poate căsători cu o femeie musulmană decât dacă se convertește la religie. În Tunisia, persoana non-musulmană va trebui să se convertească și să prezinte un certificat care să dovedească convertirea sa.

Ridicarea interdicției a fost salutată de grupurile pentru drepturile omului care susțin că legea a împiedicat femeile să aibă acces la dreptul fundamental de a -şi alege soțul / soția .

Abolirea legii este văzută ca un pas al trecerii țării spre o mai mare egalitate de gen, inclusiv în chestiuni precum moștenirea.

Anul trecut, 27 deputați din diferite grupuri parlamentare au înaintat o inițiativă legislativă prin care propun recunoaște egalităţii la moștenire între femei și bărbați. Inițiativa a avut parte însă de o opoziţie puternică în Parlament, iar discuțiile au stagnat de atunci.

Alte stiri din Externe

Ultima oră