Tsipras i-a cerut 10 miliarde de euro lui Putin. Premierul grec voia sa iasa din zona euro

21 Iul 2015
Tsipras i-a cerut 10 miliarde de euro lui Putin. Premierul grec voia sa iasa din zona euro
Presa greaca dezvaluie ca premierul Tsipras a incercat sa obtina 10 miliarde de dolarri de la Rusia pentru a pregati trecerea Greciei la drahma, aceasta fiind prima intentie a lui Tsipras cand a vazut ca negocierile cu UE stagneaza.
Povestea in sine este spectaculoasa si arata cum se face poltica dincolo de comunicatele oficiale-evident cu rezervele de rigoare aupra verdicitatii unor informatii. In vizita sa de la Moscova, Tsipras i-a cerut lui Putin 10 miliarde de dolari, exact cat estima guvernul sau ca ar costa procesul de renuntare la euro si trecerea la drahma.

Putin, spune povestea , nu a refuzat direct dar a cerut o aminare.Mai intai, el a oferit 5 miliarde de dolari, un avans la conducta South Stream ce ar trebui sa treaca prin Grecia. In acelasi timp , a luat legatura cu UE -nu se explica cu cine- si a tradat planul grecilor.

In schimbul divulgarii acestor informatii, Rusia a cerut mai multa intelegere asupra interventiei sale din Ucraina.
In acest timp. Tsipras a plusat in negocierile cu UE dar interlocutorii sai stiau de planul sau  si nu au cedat.

Ca varianta alternativa, Grecia a cerut ajutor Chinei si Iranului dar cele doua tari nu au vrut sa intre in conflict cu Uniunea Europeana.

Pana la urma incercarile lui Tsipras au dat gres iar guvernul sau a fost nevoit sa accepte un plan de ajutorare conditionat de masuri de austeritate extrem de dure.

Aceste dezvaluiri au condus la o reactie a opozitiei parlamentare elene care au cerut guvernului sa raspunda acestor acuzatii. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră