Trump vrea să reintroducă tortura." Raspundem la foc cu foc."

26 Ian 2017 | scris de Radu Popescu
Trump vrea să reintroducă tortura." Raspundem la foc cu foc."

 

Președintele SUA, Donald Trump, a indicat că este de acord cu folosirea torturii asupra teroriștilor, pentru a răspunde la "foc cu foc", transmite joi Xinhua,scrie agerpres.ro.

"Când Statul Islamic (SI) face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul mediu, să nu susțin simularea înecului? În ce mă privește, trebuie să răspundem la foc cu foc", a declarat Trump într-un interviu acordat canalului de televiziune ABC.

El a menționat că s-a întâlnit recent cu înalți oficiali din sfera informațiilor care i-au dat asigurări că tortura funcționează "garantat".Dar, a precizat el, decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecților de terorism va fi a ministrului apărării, James Mattis, și a directorului Agenției Centrale de Informații, Mike Pompeo.

"Dacă ei nu vor, bine. Dacă vor, voi acționa în acest scop", a adăugat Trump.

James Mattis a afirmat în trecut că nu este de părere că tortura dă rezultate.

După declanșarea războiului împotriva terorismului de către fostul președinte american George W. Bush, agențiile de informații ale SUA au înființat închisori secrete pentru suspecții de terorism, unde deținuții ar fi fost supuși torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea înecului, privarea de somn și abuzul fizic, amintește Xinhua. Aceste practici au tensionat relațiile dintre SUA și statele din Orientul Mijlociu și au afectat imaginea SUA în lumea. După instalarea sa la putere, în 2009, fostul președinte Barack Obama a ordonat închiderea centrelor de detenție secrete și abandonarea torturii. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea însă să semneze cât de curând un decret vizând analizarea oportunității de reintroducere a torturii.

"Președintele poate semna orice decret dorește. Dar legea e lege. Nu readucem tortura în SUA", a subliniat într-un comunicat senatorul republican John McCain.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră