Trump avertizează că va distruge economia Turciei

08 Oct 2019
Trump avertizează că va distruge economia Turciei

Preşedintele american, Donald Trump, avertizează că va distruge economia Turciei, dacă Ankara va merge prea departe cu ofensiva din Siria, chiar dacă el însuşi a deschis calea incursiunii turce prin decizia de a retrage forţele americane din nord-estul Siriei.

Retragerea americană va lăsa forţele conduse de kurzi din Siria, aliate de mult timp ale Washingtonului, vulnerabile în faţa unei incursiuni a armatei turce, care îi consideră terorişti. 

Anunţul făcut duminică seară de către Casa Albă al retragerii soldaţilor americani aflaţi de partea siriană a frontierei cu Turcia a fost interpretat pe larg ca o undă verde unei ofensive iminente a Ankarei contra forţelor kurde, aliate, totuşi, ale Statelor Unite în lupta împotriva jihadiştilor.

Această decizie a provocat o vie nemulţumire până în rândurile republicanilor preşedintelui Trump.

Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage soldaţii americani staţionaţi în Siria în apropierea frontierei turce are în vedere doar 50 până la 100 de membri ai forţelor speciale care vor fi "reamplasaţi la alte baze" din interiorul ţării, a afirmat luni un înalt oficial american.

"Nu este vorba despre o retragere din Siria", le-a declarat el jurnaliştilor, adăugând că reamplasarea nu reprezintă în niciun caz "o undă verde" unei ofensive militare turce contra forţelor kurde din nord-estul Siriei.

Potrivit acestui oficial, atunci când preşedintele Statelor Unite a înţeles, duminică, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că acesta din urmă intenţionează să meargă înainte cu proiectul său de "invadare potenţială" a nord-estului Siriei, a dat prioritate "protecţiei" soldaţilor americani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră