"Trebuie să fim pregătiți de război cu Putin", spune generalul de vârf al României

01 Feb 2024
"Trebuie să fim pregătiți de război cu Putin", spune generalul de vârf al României

Gheorghiță Vlad a emis un avertisment dur cu privire la starea armatei națiunii, solicitând acțiuni imediate, scrie Politico

România nu este pregătită pentru un potențial război cu Rusia și trebuie să se pregătească, a spus șeful apărării țării. 

Gheorghiță Vlad, șeful apărării României, a spus: „Da, populația României, ca și întreaga populație a Uniunii Europene, a Europei, trebuie să fie îngrijorată”, într-un  interviu pentru Europa Liberă România publicat joi. 

"Dacă va câștiga în Ucraina, ținta principală va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest", a adăugat generalul român. „Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în viitorul apropiat”.

Vlad a pledat pentru pregătirea militară de bază voluntară pentru bărbați și femei până la 35 de ani. Generalul a remarcat încetarea serviciului militar obligatoriu în România drept motiv pentru lipsa pregătirii armatei. 

Vlad a cerut, de asemenea, reforme legale pentru a împuternici România să se apere împotriva dronelor rusești. Resturile de la una dintre dronele Kremlinului  au căzut în România în septembrie anul trecut, iar vehiculul aerian fără echipaj (UAV) nu a putut fi doborât deoarece legea română nu permite acest lucru, a spus generalul. „Nu aveam sisteme de luptă”, a adăugat el. 

Amplul său apel la acțiune avenit după avertismente similare recente din partea altor lideri ai armatei și apărării occidentale, inclusiv al șefului armatei britanice, generalul Patrick Sanders. Săptămâna trecută, el a cerut autorităților britanice să „mobilizeze națiunea” pentru a se pregăti pentru un posibil război cu Rusia. Moscova duce un război total împotriva Ucrainei de aproape doi ani.  

Anterior, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că un atac rusesc asupra alianței militare NATO este „posibil” în „cinci până la opt ani”.   Amiralul olandez Rob Bauer, un înalt oficial NATO, a declarat că blocul militar s-a confruntat cu  „cea mai periculoasă lume din ultimele decenii”. 

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație”, a spus Vlad. "De fapt, este un război rusesc cu lumea democratică. Acesta nu este un război cu Ucraina".

Moscova minimizează acuzațiile occidentale.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la începutul acestei săptămâni, a calificat declarațiile potrivit cărora Rusia nu se va opri în Ucraina „absurde”.

„NATO este un instrument de confruntare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, făcând ecou retoricii ruse de lungă durată, adăugând că Moscova consideră exercițiile militare ale alianței drept o amenințare .

Alte stiri din Externe

Ultima oră