Tentativă de asasinare a preşedintelui Venezuelei. Pe cine bănuieşte Maduro de complot (VIDEO)

05 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Tentativă de asasinare a preşedintelui Venezuelei. Pe cine bănuieşte Maduro de complot (VIDEO) Galerie foto (3)

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a scăpat sâmbătă nevătămat dintr-o tentativă de asasinat, la Caracas, în care au fost folosite mai multe drone încărcate cu explozibili, a anunţat guvernul. Şapte militari au fost răniţi în atentat şi spitalizaţi, a anunţat ministrul informaţiei, Jorge Rodriguez.

"Este vorba despre un atentat împotriva persoanei preşedintelui Nicolas Maduro", a declarat Rodriguez după incidentul în timpul căruia Maduro, în direct la televiziunea de stat, şi-a întrerupt discursul pe care îl susţinea la o ceremonie militară din centrul Caracas.

În plină alocuţiune, după un zgomot de detonare, Maduro, soţia sa Cilia Flores şi militarii de rang înalt care îi înconjurau pe estradă s-au uitat spre cer, cu un aer surprins şi îngrijorat.

La ceremonia militară participau peste 17.000 de soldaţi, care după explozii au rupt rândurile şi au început să fugă. Transmisiunea în direct a fost apoi oprită.

”Astăzi au încercat să mă asasineze”, a declarat Maduro într-o intervenţie radiotelevizată. ”Nu am nicio îndoială că numele lui Juan Manuel Santos este în spatele acestui atentat”, a dat el asigurări. Juan Mauel Santos este preşedintele Columbiei.

La Bogota, Guvernul columbian a respins categoric această acuzaţie, pe care a catalogat-o drept ”absurdă”.

Un misterios grup rebel care ar fi compus din civili şi militari a revendicat atentatul, potrivit unui comunicat difuzat pe reţelele sociale.

"Este contrar onoarei militare să-i menţii la guvernare pe cei care au uitat Constituţia şi au făcut din funcţia publică un mod obscen de îmbogăţire", denunţă textul semnat de "Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă".

"Nu putem tolera ca populaţia să fie înfometată, ca bolnavii să nu aibă medicamente, ca moneda să nu mai aibă valoare, ca sistemul educativ să nu mai înveţe nimic şi să nu facă decât îndoctrinare cu comunism", se mai menţionează în comunicat.

"Popor al Venezuelei, pentru ca această luptă de emancipare să fie o reuşită, este necesar să coborâm cu toţii în stradă şi să nu mai plecăm", adaugă textul citat.

Atacul eşuat ar face parte din "Operaţiunea Phoenix", potrivit comunicatului citit sâmbătă seara de Patricia Poleo, o jurnalistă apropiată de opoziţie care locuieşte în SUA, pe canalul ei de YouTube.

Această adversară feroce a guvernului socialist venezuelean s-a limitat doar să citească textul pe care afirmă că l-a primit de la acest grup rebel.

Nicolas Maduro a acuzat de implicare în atentat şi persoane despre care a spus că trăiesc în SUA. "Primele investigaţii ne indică faptul că mai mulţi finanţatori trăiesc în SUA, în statul Florida", a spus Maduro la televiziune.

"Sper că preşedintele Donald Trump este dispus să combată grupuri teroriste", a adăugat el.

În Venezuela, toţi indicatorii economici sunt pe roşu de ani de zile. Inflaţia ar putea atinge 1.000.000% la sfârşitul lui 2018, potrivit Fondului Monetar Internaţional, în timp ce PIB-ul ar urma să scadă cu 18%.

Penuria de alimente, medicamente şi bunuri de consum este generalizată în această ţară în care serviciile publice, de întreţinere a infrastructurii de furnizare a electricităţii, de transport sau de alimentare cu apă s-au degradat puternic.

 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră