Tensiuni uriașe în Marea Chinei de Sud! Pentagonul nu face pasul înapoi, în ciuda avertismentelor armatei chineze (VIDEO)

22 Mai 2015
Tensiuni uriașe în Marea Chinei de Sud! Pentagonul nu face pasul înapoi, în ciuda avertismentelor armatei chineze (VIDEO)
Marina chineză a lansat opt avertismente la adresa aeronavelor de supraveghere ale Statelor Unite care survolau micile insule artificiale construite de Beijing în Marea Chinei de Sud, relatează CNN.
 
Cu toate acestea, Departamentul Apărării susține că aceste construcții nu pot justifica revendicarea de ape teritoriale sau de spațiu aerian de către Beijing în această zonă maritimă strategică așa că va continua să trimită nave și avioane în zona de 12 mile din jurul acestor insule.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, a afirmat că, până în momentul de față, avioanele militare ale SUA nu au zburat direct asupra acestor construcții. 
 
Cu toate acestea, aeronavele americane primesc frecvent avertismente din partea militarilor chinezi, care le cer să părăsească zona. 
 
Colonelul Warren a ținut, însă, să precizeze că, în ciuda acestor tensiuni, "vom continua să operăm în Marea Chinei de Sud" pentru "a garanta libertatea navigației", "în conformitate cu protocoalele internaționale și legile și obiceiurile stabilite".

De la sfărșitul anului 2013, China a demarat lucrări pentru crearea de noi insule și pentru extinderea celor deja existente, care fac obiectul unui litigiu in Marea Chinei de Est, planul său prevăzând și crearea unei rețele de fortificații în arhipelagul Spratly. (V.M.)
  

Alte stiri din Externe

Ultima oră