Experiment inedit: Ţara în care cetăţenii trebuie să aibă cel puţin 100 grame de aur

19 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Experiment inedit: Ţara în care cetăţenii trebuie să aibă cel puţin 100 grame de aur

O ţară mică, înghesuită între China şi Kazahstan, se lansează într-un experiment, aproape unic, prin care vrea ca estimarea averii cetăţenilor să se facă în aur şi nu în numărul animalelor pe care aceştia le deţin, relatează bloomberg.com.

Fosta republică sovietică Kîrghizstan a adoptat o nouă monedă, care se tranzacţionează liber pe piaţă. Banca centrală kirghiză vrea însă ca fiecare cetăţean să investească în aur. Guvernatorul Tolkunbek Abdygulov declară că visul său este ca fiecare dintre cei 6 milioane de cetăţeni să deţină cel puţin 100 grame de aur.

"Aurul poate fi păstrat timp îndelungat, în ciuda fluctuaţiilor de preţ de pe pieţele internaţionale, nu-şi pierde valoarea ca instrument de economisire pentru populaţie”, a spus guvernatorul băncii într-un interviu. “ Voi încerca să transform visul în realitate cât mai repede”, a adăugat el.

În cei doi ani, în care banca a scos aur la vânzare, au fost vândute aproximativ 140 de kilograme, spune  Abdygulov. “Sperăm ca populaţia să înveţe să-şi diversifice economiile, să le transforme în bunuri care sunt mai lichide şi, foarte important, capabile să-şi conserve valoarea”, a mai spus el. În zonele rurale, turmele de animale reprezintă încă un bun preferat pentru investiţii şi economii, conform guvernatorului.

Kîrghizstan s-a sustras tendinţei existente în rândul băncilor centrale, cei mai mari proprietari de lingouri, prin încurajarea cumpărării de aur, chiar dacă alte bănci au redus achiziţiile în 2016 cu 6% pe an. 

În ţările emergente, aurul este considerat un refugiu când au loc răsturnări de situaţie şi abia dacă are nevoie de promovare. India, cel mai mare consumator după China, face paşi pentru reducerea importului de metal preţios prin încurajarea populaţiei să şi depoziteze aurul personal în bănci. 

În Turcia, unde băncile pot folosi lingourile ca parte a activelor de rezervă, preşedintele Erdogan a cerut populaţiei anul trecut să-şi schimbe economiile în valută în lire turceşti şi aur.  

Ceea ce face unic Kîrghizstanul este efortul băncii centrale de a atrage clienţi prin oferirea unei infrastructuri de depozitare în siguranţă şi investiţii. Banca centrală produce lingouri de diverse mărimi,variind de la 1 gram la 100 grame.

Guvernatorul crede că planul său este realist, chiar dacă asta înseamnă ca populaţia să deţină circa 600  tone de aur. Abdygulov a refuzat să spună în cât timp va reuşi să-şi îndeplinească visul ca fiecare cetăţean să deţină 100 grame de aur.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră