Sute de persoane, la funeraliile lui Stephen Hawking

31 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Sute de persoane, la funeraliile lui Stephen Hawking

Funeraliile astrofizicianului Stephen Hawking au loc sâmbătă, la Cambridge. Şase foşti camarazi ai celebrului om de ştiinţă au purtat sicriul cu trupul neînsufleţit în interiorul bisericii, iar sute de persoane au adus un ultim omagiu în exteriorul acesteia, scrie 7sur7.be.

Chitaristul trupei Queen şi Brian May, Elon Musk, patronul SpaceX şi al Tesla, precum şi Dara O Briain, care a realizat un documentar despre Stephen Hawking, erau prezenţi printre invitaţii de marcă.

Cinci sute de membri ai familiei, prieteni şi colegi au fost invitaţi la funeraliile private care se desfăşoară la Cambridge.

Ateu convins, Stephen Hawking va fi incinerat, iar cenuşa va fi depusă la catedrala Westminster din Londra la 15 iunie. Atunci va fi organizată şi o comemorare publică, ocazie cu care britanicii vor putea să-i aducă un omagiu astrofizicianului.

Hawking, celebru pentru lucrările lui despre Univers, a murit la 14 martie la locuinţa lui din Cambridge la 76 de ani, decesul său stârnind un val de omagii aproape fără precedent pentru un om de ştiinţă.

Activitatea sa s-a concentrat asupra aproprierii teoriei relativităţii a lui Einstein şi a mecanicii cuantice pentru a încerca să explice apariţia Universului şi funcţionarea lui.

Mii de persoane au semnat în cartea de condoleanţe deschisă cu prilejul decesului lui Hawking, care a ştiut să ajungă la o mare parte a publicului prin intermediul cărţii sale de populare a ştiinţei "Brief History of Time", apărute în 1988.

El a sfidat predicţiile conform cărora nu mai avea decât câţiva ani de trăit după ce a dezvoltat de foarte tânăr o boală neurodegenerativă, scleroza laterală amiotrofică (ALS), cu care a fost diagnosticat în 1964.

Scleroza laterală amiotrofică (ALS) constă într-o degenerare progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului şi măduvei spinării – care controlează musculatura ta striată.

Este cunoscută în SUA sub numele de boala Lou Gehrig, după numele baschetbalistului de la echipa New York Yankees care a murit în 1939 de această boală.

Neuronii afectaţi se atrofiază şi dispar fără a prezenta semne de anomalii. Urmează deteriorare musculară din cauza dispariţiei nervilor care stimulează aceşti muşchi.

Nu există tratament curativ pentru ALS. Terapia adaptată nevoilor individuale este utilă în menţinerea funcţiei musculare şi a stării generale de sănătate în fazele timpurii de boală.

Boala nu îţi afectează mintea şi mai pot fi posibili câţiva ani de viaţă productibili, după diagnosticare. Complicaţiile aspiraţiei fragmentelor alimentare şi a salivei în trahee pot fi evitate prin introducerea unui tub prin peretele abdominal şi în stomac, prin care se pot administra alimente şi lichide.

Maladia Lou Gehring, ALS, s-a aflat la originea campaniei Ice Bucket Challenge, devenită virală pe Internet.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră