Sute de persoane, ameninţate de un gheţar, evacuate în Elveţia

10 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Sute de persoane, ameninţate de un gheţar, evacuate în Elveţia

Autoritățile elvețiene au evacuat sute de oameni dn zona glaciară alpină Trift, aflată în sudul țării, avertizând asupra unei posibile avalanșe de gheață, relatează phys.org.

"Un serac mare ar putea să se prăbușească în orice moment", a avertizat poliția din cantonul Valais, într-o declarație. Seracul este un vârf sau o creastă de gheață pe suprafața unui ghețar.

Geologii au observat recent o mișcare semnificativă de-a lungul "limbii" ghețarului Trift, cea mai recentă de până la 130 de centimetri într-o singură zi, au declarat autoritățile locale.

Un colaps ar amenința municipalitatea Saad-Grund. Autoritățile au evacuat deja 222 de persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției Simon Bumann pentru AFP. Un colaps glaciar ar putea declanșa o avalanșă de gheață care ar putea ajunge în sat.

Zona de la poalele ghețarului și traseele de drumeții din regiune au fost închise. Ghețarul se află sub observație din octombrie 2014, când zona a fost închisă timp de trei săptămâni. Revenirea la temperaturi mai reci a dus la stabilizarea situației și interdicția de acces a fost ridicată.
De la începutul săptămânii însă, mișcarea a crescut în partea inferioară a ghețarului şi a fost instalată o supraveghere radar.
La sfârșitul lunii august, o rocă masivă a declanșat o avalanșă care a îngropat opt ​​excursioniști într-o altă vale din Alpii elvețieni, lângă Bondo.

Alte stiri din Externe

Ultima oră