Sute de mii de oameni au strigat la Atena: "Jos mâinile de pe Macedonia!". Mikis Theodorakis a cerut referendum

04 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Sute de mii de oameni au strigat la Atena: "Jos mâinile de pe Macedonia!". Mikis Theodorakis a cerut referendum Galerie foto (3)

Sute de mii de greci au ieşit duminică în stradă, la Atena, pentru a se pronunţa  împotriva unui eventual compromis în disputa cu Macedonia cu privire la numele ţării vecine. Numărul participanţilor variază, în funcţie de sursa citată. Potrivit poliţiei, ar fi fost 150.000, potrivit organizatorilor, un milion. Potrivit unora dintre postările pe reţele de socializare ar fi fost chiar un milion şi jumătate de oameni.

Trafic blocat

Cert este că toată zona Pieţei Syntagma, a Parlamentului, şi adiacentă, era plină-ochi de oameni. Agenţia Associated Press notează că protestatari din toată Grecia s-au deplasat la Atena pentru această manifestaţie. Ei su fost aduşi cu sute de autocare şi cu feriboturi. Unii au venit cu autobuze închiriate special de către preoţi şi primari locali, cu maşinile personale sau cu mijloace de transport interurban. În centrul Atenei, traficul era, evident, blocat, iar trei staţii de metrou au fost închise.

Disputa

Manifestanţii scandau: “Jos mâinile de pe Macedonia!” şi “Macedonia aparţine Greciei”. Sutele de mii de persoane cereau Guvernului elen să nu accepte folosirea termenului de "Macedonia" în nicio posibilă înţelegere cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).

Tentativele Macedoniei de a fi inclusă în NATO şi în Uniunea Europeană au fost blocate până acum de Grecia, care susţine că numele Macedonia poate duce la revendicarea de către ţara vecină a regiunii din nord a Greciei care poartă acelaşi nume, zonă în care se află Salonic.

Până la soluţionarea disputei, Atena a fost de acord ca ţara vecină să se numească Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Discuţii între reprezentanţi ai celor două ţări, mediate de un diplomat ONU, nu au dus la rezultate concrete.

"Zorba grecul", la protest

Principalul orator al protestului, care s-a desfăşurat în Piaţa Syntagma, vizavi de Parlamentul elen, a fost compozitorul Mikis Theodorakis, în vârstă de 92 de ani, care a fost decenii la rând un simbol al stângii elene şi a cărui participare la miting a provocat decepţie în acest sector al societăţii. Casa lui Theodorakis, care a compus muzica filmului "Zorba grecul", a fost atacată sâmbătă seara cu grafitti şi cu pungi cu vopsea, un gest pe care compozitorul l-a atribuit "fasciştilor, rasiştilor, anarhiştilor, teroriştilor şi criminalilor".

 

 

"Sunt un patriot, un internaţionalist şi dispreţuiesc şi lupt împotriva fascismului, în forma sa cea mai înşelătoare şi periculoasă, care este stânga", le-a spus Theodorakis participanţilor la protest. "Prin folosirea termenului de Macedonia, Skopje vrea să-şi extindă frontierele în detrimentul Greciei... Dacă facem concesii ar fi ca şi cum ne-am deschide frontierele celor care ne ameninţă", a avertizat el, care a cerut organizarea unui referendum pe tema numelui de Macedonia.

Macedonia a fost şi va fi mereu greacă. Dacă Guvernul vrea să semneze în numele ţării noastre, trebuie mai întâi să întrebe poporul grec. Deputaţii au dreptul să ceară organizarea unui referendum cu privire la această problemă naţională. Am luptat toată viaţa pentru unitatea poporului grec. Trebuie să înfruntăm această problemă uniţi, ca un pumn”, le-a spus Theodorakis manifestanţilor.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră