Cine a accesat miercuri conturile de Facebook și e-mail ale celui mai căutat om din Europa?

22 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Cine a accesat miercuri conturile de Facebook și e-mail ale celui mai căutat om din Europa?


Ministrul german de Interne a confirmat joi că amprentele suspectului tunisian Anis Amri au fost găsite în cabina camionului.

Pe numele tunisianului a fost emis un mandat european de urmărire generală, potrivit Parchetului antiterorist german.

Atacul cu camion a fost revendicat de ISIS. Anis Amri, care a folosit de-a lungul timpului şapte nume diferite, variante ale numelui său, trei naţionalităţi diferite, are 24 de ani, 1,78 metri şi circa 75 de kilograme. „Ar putea fi periculos şi înarmat”, se arată în comunicatul poliţiei, care precizează că se oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru prinderea lui.

Suspectul ar fi fost identificat după un document de identitate găsit în camionul ucigaş. Este vorba despre un document remis unui imigrant a cărui solicitare de azil a fost respinsă, fără ca acesta să poată fi expulzat.

Documentul a fost eliberat în aprilie 2016 în districtul Cleves, în apropierea frontierei olandeze, în Rhenania de Nord-Westphalia.

Bărbatul era suspectat, înaintea atacului de la Berlin, că ar pregăti un atentat, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. „Este vorba despre un individ considerat drept periculos, pe care serviciile de securitate îl ştiau şi care aparţine scenei islamisto-salafiste”, a precizat deputatul Stephan Mayer, specialist în chestiuni de securitate.

Cotidianul popular Bild scrie, joi, că există indicii potrivit cărora suspectul s-ar afla încă în Germania.

Suspectul este căutat în special în landul Rhenania de Nord-Westphalia și în Berlin.

Miercuri, în jurul orei 11:00, un cont de e-mail și profilul de Facebook ale lui Amri au fost accesate de la un Internet cafe din Rhenania de Nord-Westphalia, localitatea Emmerich. Nu se știe însă cine anume le-a accesat, dacă suspectul însuși sau o altă persoană, care are acces la acestea. La câteva ore după această accesare, contul de Facebook al suspectului a fost șters.

Joi dimineață, 100 de membri ai forțelor de ordine au pătruns în tabăra de refugiați de la Emmerich. O altă operațiune antitero a avut loc într-un apartament din Dortmund, unde patru suspecți au fost reținuți.

Parchetul antiterorist a anunțat joi că mai multe operațiuni ale poliției sunt în curs în întreaga țară, în cadrul acestei anchete.

Familia suspectului a fost interogată de poliția din Tunisia. Tatăl lui Anis a declarat pentru postul de radio Mosaique FM că nu are practic nicio veste despre fiul său din momentul în care acesta a plecat în Europa.

”Nu mă sună. Nu știu cu ce se ocupă, vă jur. De șapte ani a plecat și nu știu nici măcar unde trăiește. Nu știu nici numărul lui de telefon”, a declarat tatăl.

Sosit în Italia în 2011, Anis s-ar fi declarat minor neînsoțit, potrivit presei italiene. ”A fost condamnat pentru furt și pentru că a dat foc unei școli”, a povestit tatăl suspectului.

”Cei care l-au denunțat au fost eliberați, dar el a fost condamnat la patru ani de închisoare. Apoi a plecat în Germania. Tot ce știu e că de un an era în Germania.Nu am nicio altă informație. Dar pe frații săi îi sună lunar”, a declarat tatăl.

Unul dintre frați, Abdelkader A., a declarat că atunci când a văzut fotografia fratelui său în presă, nu i-a venit să creadă. ”Nu pot să cred că el a comis această crimă. Dar dacă se dovedește că a fost vinovat, atunci merită toate condamnările. Respingem terorismul și teroriștii și nu avem nicio legătură cu teroriștii”, a spus acesta.

Într-o conferință de presă organizată joi, cancelara germană Angela Merkel a adus un omagiu tuturor membrilor serviciilor de poliție și anchetatorilor. Foarte criticată după acest atentat, ea s-a declarat ”foarte mândră” de maniera în care au reacționat concetățenii săi după atac.

Șase dintre cei 12 decedați în acest atac sunt cetățeni germani, a anunțat ministrul de Interne, identificarea continuând pentru celelalte victime.

Printre victime există certitudinea că se află și o italiancă, Fabrizia Di Lorenzo, 31 de ani, originară din Sulmona, care lucra de câțiva ani la o firmă de transport în capitala germană.

Printre decedați se numără și o victimă israeliană, o femeie. Informația a fost confirmată de Ambasada Israelului la Berlin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră