SOLUȚIE INEDITĂ de repopulare a orașului Detroit: aducerea a 50.000 de refugiați sirieni

15 Mai 2015
SOLUȚIE INEDITĂ de repopulare a orașului Detroit: aducerea a 50.000 de refugiați sirieni
Statele Unite ar trebui să găzduiască 50.000 de refugiați sirieni și să-i instaleze la Detroit (Michigan), pentru a repopula acest oraș aflat în pierdere de viteză, propun doi intelectuali americani, semnatarii unui comentariu în cotidianul New York Times.
”Refugiații sirieni sunt o comunitate ideală pentru a realiza acest obiectiv, arabo-americnii având deja o prezență dinamică și strălucită în metropola Detroit”, scriu David D. Laitin, profesor de Științe politice la Universitatea Stanford și Marc Jahr, fost președinte al New York city housing development corporation. Cei doi reamintesc, în acest context, că orașul american era cândva unul mare, dar între timp a devenit un vid urban.

După ce a fost nevoit să intre în faliment, în vara lui 2013, Detroit a reușit să iasă din această situație în iarna lui 2015, după un lung proces judiciar și o reeșalonare a datoriei sale, care atingea 18 miliarde de dolari.

Capitală istorică a industriei automobilistice americane, orașul Detroit a trecut de la 1,9 milioane de locuitori în 1950, la circa 700.000 azi, numărând circa 70.000 de clădiri abandonate.

De cealaltă parte, numărul refugiaților sirieni este din ce în ce mai mare, aceștia fugind de războiul civil din țara lor. Sunt circa 1,8 milioane în Turcia, circa 600.000 în Iordania. Cei doi intelectuali americani susțin în articolul lor că, ”și dacă nu vor fi unica sursă de regenerare pentru Detroit, refugiații sirieni vor aduce o nouă vitalitate și vor cataliza redresarea economică”.




Alte stiri din Externe

Ultima oră