DUPĂ 30 DE ANI. Fostul spion Jonathan Pollard, devenit un simbol în Israel, pus vineri în libertate

20 Noi 2015 | scris de Marina Constantinoiu
DUPĂ 30 DE ANI. Fostul spion Jonathan Pollard, devenit un simbol în Israel, pus vineri în libertate


Acest fost analist al US Navy, care a obținut cetățenie israeliană în 1995, a fost condamnat de justiția americană la închisoare pe viață în anul 1987.
Născut în Texas, el a fost recunoscut vinovat de furnizarea către Israel, din iunie 1984 până la arestarea sa în noiembrie 1985, a mii de documente clasificate despre activitățile de spionaj ale SUA, în principal în țările arabe.
Practic, la aproape 30 de ani din ziua în care a fost demascat, Pollard (astăzi în vârstă de 61 de ani) își va părăsi celula din închisoarea federală Butner, în Carolina de Nord (sud-est), în baza eliberării condiționate acordate vara trecută.
Data oficială a eliberării acestuia fusese stabilită pentru sâmbătă, zi de Sabat care nu convenea deținutului. Din fericire pentru el, practica este ca deținuții ce urmează să fie eliberați într-o zi de week-end să poată ieși din închisoare încă de vineri.
Acest moment va pune capăt mai multor decenii de refuz încăpățânat al Washingtonului de a-i acorda grațiere sau de a-i reduce pedeapsa fostului spion. Israelul a considerat nedreaptă această încarcerare lungă din partea aliatului său strategic american.
De la început, cazul Pollard a fost emblematic: 'Pentru prima dată a fost acuzat în Statele Unite de spionaj în favoarea Israelului un american, provenind din domeniul apărării și serviciilor de informații, în plus un evreu american', a explicat Dan Arbell, un expert în relațiile israeliano-americane.
În spatele gratiilor, Pollard a devenit un simbol al dreptei israeliene și o mare parte dintre israelieni i-au îmbrățișat cauza.
Documente pe care acesta le-a transmis Tel-Aviv-ului au ajutat, de exemplu, Israelul să bombardeze în 1985 sediul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), în timpul exilului în Tunisia, și să-l asasineze pe numărul doi din OEP, Abu Jihad, în Tunis, în 1988.
Pentru SUA, însă, spionul a provocat din lăcomie prejudicii considerabile intereselor americane în plin război rece. Potrivit unor surse, Pollard ar fi livrat nu doar Israelului, ci și altor țări informații cruciale, care ar fi putut ajunge în mâinile URSS.
De-a lungul anilor, deținutul a devenit un pion într-o tocmeală legată ba de eliberarea prizonierilor palestinieni, ba de negocierile de pace israeliano-palestiniene.
'Președinții americani au vrut să dea un exemplu pentru a spune că nu vor tolera spionajul între prieteni', a comentat Michael Brenner, directorul Centrului de studii despre Israel de pe lângă Universitatea Americană din Washington.
Referitor la amploarea reală a pagubelor provocate de Jonathan Pollard Americii, opiniile sunt împărțite. 'Prejudiciul este greu de evaluat', asigură Efraim Inbar, de la Centrul de studii strategice Begin-Sadate.
Intențiile lui Pollard de după eliberarea sa sunt un mister. Contactați de AFP, avocații săi Eliot Lauer și Jacques Semmelman au refuzat să comenteze.
În conformitate cu termenii eliberării sale condiționate, Pollard ar trebui să rămână pe pământ american timp de cinci ani, cu excepția cazului în care Barack Obama i-ar permite să părăsească țara. Lui Pollard i s-ar fi asigurat un loc de muncă și posibilitatea de a avea reședința în regiunea New York-ului.
Dar potrivit unor rude ale sale, fostul spion și-ar dori să se stabilească în Israel împreună cu Esther Zeitz, o evreică din Canada cu care s-a căsătorit în timpul în care a stat la închisoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră